Indien borde få brittiskt skadestånd

Indiens ekonomi förstördes under den brittiska kolonialtiden. Den stora bengaliska svälten 1943 vållades av Winston Churchill. Bilden här under ett av alla barn som då dog av svält. Den indiske parlamentsledamoten Dr Shashi Tharoor kräver brittiskt skadestånd.

Bengal_famine_1943_photo

”Indien hade 23 procent av världshandeln när subkontinenten koloniserades av Storbritannien. När britterna efter 200 år lämnade det då självständiga Indien hade samma siffra sjunkit till 4 procent.”

Den indiske parlamentsledamoten Dr Shashi Tharoor talade för Oxford Union i mitten av juli, se filmen ovan. Han var inte nådig mot konsekvenserna av den brittiska kolonialismen i Indien och krävde ett brittiskt skadestånd för allt landet blivit bestulet på.

Hur kunde det gå så illa, frågar sig Tharoor retoriskt. Svaret är enkelt. Britterna styrde Indien för att gynna brittiska intressen. Indiens industrier förstördes i stället för att utvecklas. Man slog sönder de skickligaste vävarnas vävstolar och förstörde deras händer. Indiens vävare blev tiggare – och landets handel med textilier sjönk från 27 procent av världsexporten till bara två procent.

Indien blev  Storbritanniens främsta kassako.

– Högt avlönade brittiska tjänstemän arbetade i Indien. Vi fick betala för vårt eget förtryck.

Mellan 15 och 29 miljoner indier dog av svält under den brittiska kolonialismens år. Värst var den stora bengaliska svälten under andra världskriget.

– Fyra miljoner människor dog till följd av att Winston Churchill dirigerade bort nödvändiga hjälpsändningar.

Det hette att solen aldrig gick ner i det brittiska imperiet.

– Det berodde på att inte ens Gud kunde lite på britterna i mörkret, sa Tharoor, som med lysande taleskonst och brittisk humor angrep den brittiska kolonialismens övergrepp och krävde ett skadestånd i kompensation.

Shashi Tharoors familj kommer från Trivandrum i delstaten Kerala. Han gjorde karriär i FN och blev biträdande generalsekreterare. I valet av ny generalsekreterare 2006 kom han på andra plats med liten marginal besegrad av Ban Ki-moon.

Tharoor representerar kongresspartiet och har varit Indiens utrikesminister. Han är intellektuell och en karismatisk talare, författare till ett femtontal böcker.  Tharoor skriver regelbundet i tidningar som  New York Times, Washington Post och Times of India.