Kasparov raderas i Ryssland

Kasparov-11

Stormästaren i schack Garri Kasparov raderas ur ryska rekordlistor. Kasparov, i dag  kroatisk medborgare, är känd för sin fräna Putinkritik. Här under hans reaktion på twitter.

Kasparov

Garri Kasparov betraktas av många som den störste schackspelaren genom tiderna. Bara 22 år gammal blev han 1985 världsmästare och behöll titeln i 15 år.

Den ryska idrottsföreningen Spartak firar i år sitt 80-årsjubileum bland annat med att ge ut en bok över klubbmedlemmars största framgångar under åren. Men Kasparov fick inte vara med. En insänd text om stormästaren ströks liksom varje omnämnande av hans namn, skriver brittiska The Independent.

Stormästaren reagerade på twitter:

”Om Putins lakejer vill stryka mitt namn från varje sovjetisk eller rysk rekordbok kommer det att hålla dem sysselsatta länge.”

Kasparov har länge varit en av de fränaste opponenterna mot Putinregimen. Han har blivit arresterad åtskilliga gånger under demonstrationer mot Putin. I mars 2010 organiserade han oppositionens kampanj Putin måste avgå. 2012 misshandlades han utanför en domstol i Moskva där han deltog i en manifestation för punkbandet Pussy Riot.

Garri Kasparov bor fortfarande i Moskva men har ett sommarhus i staden Makarska i Kroatien. Han är medlem av schackklubben i den från kriget kända staden Vukovar. 2014 ansökte han om kroatiskt medlemskap som beviljades.