Picassosommar i Kristinehamn

Picasso-Kristinehamn++_8649

För femtio år sedan fick värmländska Kristinehamn osannolikt en femton meter hög skulptur av Picasso. En tyvärr mest bortglömd stor Picassorelief finns i Helsingborg.

Picassosommar 2015 firas i Kristinehamn i Värmland i år (till 13/9), med utställningar, föreläsningar och andra evenemang. Femtio år har gått sedan den 15 meter höga monumentalskulpturen Kvinnohuvud (eller Jacquelin, efter Picassos hustru) i betong placerades på en klippa i Vänerns vattenbryn några kilometer från stadens centrum, numera Picassoudden. I dag är Picassoskulpturen stans främsta sevärdhet.

Kristinehamns konstmuseum visas utställningen ”Picasso, Nesjar, Jacquelin”, som belyser hur det gick till när Kristinehamn kunde köpa skulpturen genom förmedling av två konstnärer, Bengt Olsson, med rötter i staden, och norske Carl Nesjar, som utvecklat en kontakt med Pablo Picasso.

Museet har fått låna två Picassomålningar från Moderna museet och en lång rad föremål och dokument från Picassomuseet i Paris. Här finns också det fotomontage som Nesjar gjorde och sände till Picasso för att han skulle kunna se hur verket placerades.

På fotot finns ett Oui och så Picassos namnteckning och datum, 7.7.64.

En annan exceptionell Picassoskulptur finns i Helsingborg, Fågelfisk, som hänger (undanskymt) på en fasad i Närlunda. Mera om den i en kommande blogg.

Carl Nesjar hade en vänskaplig kontakt med Pablo Picasso. Det började med att norska Arbeiderpartiets konstklubb ville tillgängliggöra konst för alla. Picasso ställde upp på idén och bidrog med en litografi i 270 ex. Via Nesjar kom Picasso i kontakt med ”naturbetong” och en ny blästringsteknik, som använts i både Kristinehamn och Helsingborg. I Oslo finns fler betongreliefer av Picasso i de regeringskvarter som attackerades av Breivik. Nu hotas Picassoverken om byggnaderna måste rivas.