Hemlighus med stjärterum

Hemlighus

Hemlighus utan motsvarighet i Värmland.

Utedassen tillhör historien – och få sörjer väl dem. Själv tillhör jag den generation som växte upp med utedass, inte på vintern i stan men väl under sommaren på landet, där det bakom en blå dörr fanns ett utedass med två håll och en hink med torv. Hinkarna skulle tömmas och jag minns ännu med förskräckelse hur det tenderade att skvalpa över när jag bar iväg skiten till ett avlägset hörn av tomten och grävde ner den illaluktande sörjan.

På det utedasset hade för övrigt den väldige Edvard Persson en gång suttit och tryckt.

I Värmland söder om Arvika besöker jag von Echstedtska gården, som hör till Värmlands museum. Det är en låg rödmålad länga från mitten av 1700-talet med ”karolinsk prägel”.

I en informationsblad läser jag om hemlighuset, vars ”burleska dekorationer är utan motsvarighet i landet”. Tyvärr eller dessbättre är dasset förvandlat till museum. Här finns två barnhål på ena sidan och fyra vuxenhål. Med alla besatta kunde man nog tala om både hjärterum och stjärterum.

Mitt emot de sittande finns målningar där herrn och frun i huset förrättar sina behov flankerade av tjänstefolk med toapapper i handen.