USA och Kuba ”vill varandra väl”


Vi är inte fiender utan grannländer som vill varandra väl, sa USA:s utrikesminister John Kerry när han på fredagen efter 54 år återöppnade USA:s ambassad i Havanna i Kuba.

_84898180_028556640-1

Berlinmuren föll 1989, Sovjetunionen upplöstes, apartheid upphävdes i Sydafrika. Det kalla krigets slut har haft många viktiga milstolpar, förutsättningar för vår nuvarande världsordning.

På fredagen återöppnades USA:s ambassad i Havanna, samtidigt som fulla diplomatiska relationer återinfördes efter 54 år av kallt krig. Det var en historisk händelse, en triumf för president Obamas ambition att göra världen lite bättre. Händelsen är något av det som vi kommer att minnas inträffade år 2015.

CNN:s internationella sändningar dominerades av Kuba under hela dagen. Om och om igen sändes utrikesminister John Kerrys tal om att USA och Kuba båda sträcker ut handen, inte som fiender utan som grannar som vill varandra väl.

SVT:s bevakning av begivenheten var bedrövlig, ett publicistiskt haveri. Ungefär samma inslag sändes i Rapport och Aktuellt. På fyra minuter försökte man sammanfatta innebörden av det som skedde, men misslyckades totalt.

Inte ett ord nämndes om Guantánamos koncentrationsläger på kubansk mark, en amerikansk människorättskränkning av värsta slag. Ingenting blev sagt om hur USA före Castros revolution behandlade Kuba som en koloni eller rentav en bordell. Inget nämndes om den långvariga handelsblockadens destruktiva konsekvenser för det kubanska folket, som när det gäller tillgången på mediciner.

I stället upprepades vaga formuleringar om Grisbuktsinvasionen, det var exilkubaner som invaderade med ”amerikansk hjälp”, påstod man.  Men hallå Jonh F Kennedy, du hade ju ett ansvar. Och så nämndes det vanliga, om dissidenter och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Visst finns det politiska fångar på Kuba. Men allt måste ses i sitt sammanhang. Med fyrkantiga fyraminutersinslag ges de svenskar som inte är politiskt kunniga inte en chans att förstå den historiska innebörden av det som hände på fredagen.

De dubbla nyhetsprogrammen Rapport och Aktuellt är ett stort misslyckande. Ofta sänds samma inslag i båda programmen, där det inte ens när det gäller historiska händelser ges möjlighet till fördjupning. Skapa i stället en enda nyhetsredaktion, som gärna gör två sändningar men inte hela tiden upprepar sig själv och som vågar fördjupa och låta svåra ämnen ta tid.

Här under ett någon vecka gammalt inslag från al-Jazira English, bara 2.40 min, men med helt andra ambitioner än SVT:s rapportering.