Far och flyg – Brutus i stan

Pressbild – gällande Brutus Östling "Bevingat" på Bonniers 2015 Bilden får endast användas i samband med recension eller omnämnande av boken i text. Den får endast lågupplöst, max 1024 pixlar i längsta måttet, läggas på webben.

brutus_5447b6502a6b220bf216f865

Fågelfotografen Brutus Östling besökte Helsingborgs fotoklubb.

Brutus Östling,  mästerlig fågelfotograf och tidigare förläggare, besökte i tisdags kväll Helsingborgs fotoklubb. Under tre intensiva timmar berättade han om fotografi och bilder och om hur han tänker och arbetar när han fotograferar. Han visade ett generöst urval,  mest fågelfoton, men också bilder från bröllop och hårdrockskonserter.

Brutus är en suverän berättare som inte drog sig för att emellanåt showa med sig själv som dansande fågel. Men bakom det finns både en entusiasm och ett stort allvar i resonemang kring möjligheten att berätta med kameran som instrument, att skapa bildernas estetik genom att vänta in det exakta uttrycket ur rätt vinkel och med avsett ljus.

Med sig hade Brutus Östling sina fotoböcker och särskilt årets nya Bevingat – magiska möten i fågelmarker, i dagarna belönad med Världsnaturfonden WWFs prestigefyllda utmärkelse Årets Pandabok:

”Boken Bevingat tar med sina spektakulära bilder och inlevelsefulla texter läsaren med till möten med fåglar och andra djur i en föränderlig värld. Med sina oförutsedda kameravinklar och ljussättningar lyckas Brutus Östling fånga djuren i de mest fantastiska situationer – en bok fylld med magi som ger mersmak.”

Helsingborgs fotoklubb ordnar kurser och föreläsningar. Föreningen har ett virtuellt galleri där ett 25-tal medlemmar visar sina bästa bilder.

Nästa föredrag i klubbens lokaler på  Kapplöpningsgatan 6 i Helsingborg blir tisdag 10/11, då Sanja Matoničkin berättar om sitt fotograferande, om utbildning, bilder och utställningar.

Fotnot: Bilden överst visar en brushane. Foto Brutus Östling. Bilden av fotografen har tagits av Agneta Östling.

88a5952bwmerkontrast_54d7b3cbe087c3737730fce3