Avhysningen av romer – och filmen Taikon

12045409_183322045338413_7954382463868852213_o

Ännu en gång kan utsatta romer drabbas om vräkningen i Malmö genomförs i helgen, i värsta fall väntar ett romskt Ådalen 2015. Det finns en lång förhistoria av brutal diskriminering av romer, skildrad i den aktuella filmen Taikon.

Bortåt 200 människor bor i lägret Sorgenfri i Malmö, de flesta är romer. De har beordrats tömma och lämna platsen senast på söndag kl 16. Dagen därpå, den 2 november, planerar Malmöpolisen att påbörja vräkningen.

Tillsammans med de boende i  lägret har Nätverket för Romers rättigheter krävt att att kommun och polis samverkar så att avhysningen skjuts upp tills en alternativ boplats, ett värdigt alternativ, kan erbjudas.

Johanna Nilsson, från Nätverket för Romers rättigheter, säger till Tidningen ETC:

– Ingen tycker att lägret är bra, sunt eller värdigt men det är enda alternativet jämfört med att bo ensam under en pappkartong i en park. Det finns en oro i lägret. Romer jagas från land till land och så har det varit i flera hundra år.

Johanna Nilsson anser att kommunen borde skapa en långsiktig lösning.

I stället finns det nu risk för en konfrontation mellan polis och romer, i värsta fall ett romskt Ådalen 2015.

Samtidigt som nyheten om Sorgenfrilägret blir offentlig ser jag på Röda Kvarn i Helsingborg filmen Taikon, en dokumentär om systrarna Katarina och Rosa Taikon och deras oförtröttliga kamp mot den tidens fördomar och nedlåtenhet mot zigenare/romer.

Det är en stark film, som visar att dagens situation påminner om det som skedde på Katarina Taikons tid, när både Tage Erlander och Olof Palme uttalade sig svävande, oengagerat eller till och med nedlåtande om romer.

Se filmen, skriv under namninsamlingen mot en avhysning ”utan ett värdigt alternativ” och visa inkännande medkänsla med romerna.

Fotnot: Filmen Taikon, gjord av Gellert Tamas och Lawen Mohtadi, visas på Röda Kvarn i Helsingborg söndag kl 20.

Bilden härunder tagen av Anders Wiklund, TT.

lagersorgenfri1600x1000

En reaktion på ”Avhysningen av romer – och filmen Taikon”

Kommentarer är stängda.