Fotograferna lämnar redaktionerna

svt-falun1

Både dagstidningarna och SVT skär kraftigt ner på antalet fotografer på redaktionerna, skriver tidningen Journalisten.

”Här vandrar bilden ut” skriver Tidningen Journalisten (12/2015), som i ett åttasidigt reportage uppmärksammar att allt färre fotografer har anställning på dagens svenska medier. Reportaget illustreras av Tor Johnsons bild (ovan) av Torbjörn Påhlman, som jobbar på SVT i Falun.

Journalisten ställer frågan i ingressen:

”Mediehus efter mediehus bantar och allt fler gör det på bekostnad av journalistikens ena fundament – bilderna. Vad händer när SVT, Expressen, NTM, Stampen och många fler aktörer skalar bort stora delar av sitt bildberättande? Vad lämnar vi för journalistik kvar?”

Under hösten har många svenska dagstidningar skurit ner på antalet fotografer. NTM, som ger ut Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren har tagit bort alla företagets sju fotograftjänster. ”Svårare bildjobb” ska lösas med frilansar, annars är det tänkt att skrivande journalister också ska fota.

Sydsvenskan har på tio år minskat antalet fotografer från 16 till fyra. Göteborgs-Posten har minskat sin bildredaktion från 21 till fyra fasta fotografer på 15 år. Expressen sa upp alla fotografer och bildredaktörer förra året.

Fotografen Åsa Sjöström arbetade tidigare som fotograf på Sydsvenskan men sa upp sig efter att inte ha fått seriösa bilduppdrag, ”oftast blir man inslängd i sista sekunden och någon rabblar upp för en i bilen på väg till jobbet vad man ska göra”.

Vad missar tidningarna med färre eller inga fotografer?

– De missar bilder som kan stå för sig själv och berätta en historia, säger Åsa Sjöström.

Dagstidningarnas kris är huvudorsaken till att man har färre fotografer. Men nu följer SVT obegripligt nog i samma spår. SVT har tagit bort alla ”rena fotograftjänster” från de regionala redaktionerna. I stället utbildar man 110 personer till ”videojournalister”, som ska kunna både filma och hålla en mikrofon. Svart i rutan.

Ett bildmedium som inte tror på det genomtänkta bildreportaget är bekymmersamt.