Krig mot terrorismen 2.0? Bomba fram fred?

François Hollande har utlyst krig mot IS. Väntar oss ett krig mot terrorismen 2.0, som har små möjligheter att bli mera framgångsrikt än George W Bushs destruktiva krig?

Ledande statsmän fördömer trettondenovemberattentaten i Paris som ett angrepp på frihet, demokrati och på det öppna samhället. Det är lätt att bli berörd. 132 människor har hittills dött. Det som hände var så fasansfullt, ägnat att sprida rädsla, riktat mot godtyckliga offer i det civila samhället.

Frankrikes president François Hollande talar om krig och vedergällning, att han vill ”agera skoningslöst mot barbarerna i IS”. Det är det lätt att i det han säger höra ekon från George W Bushs kusliga tal efter elfte september 2001, se ovan. Bushs tal (20/9 2001)  kungjorde ”kriget mot terrorismen” som inleddes i Afghanistan och utvidgades till Irak.

”Kriget mot terrorismen” ledde till det motsatta, till att terrorismen växte och spred sig över världen.

Kommer Hollande att starta något slags franskt krig mot terrorismen 2.0? Jag har ändå svårt att tro det, även om många vill ha vedergällning. Dock heter det nu att USA och Frankrike ska utöka bombningarna av IS. Redan på söndagskvällen kommer oroväckande rapporter om att Frankrike ”bombar IS-fästet Raqqa”.

Sveriges Radio intervjuade The Independents legendariske mellanösternkorrespondent Robert Fisk. Han var tydlig: ”Vi kan inte bomba bort IS. Men om vi kan skapa rättvisa i Mellanöstern då kommer IS att avdunsta. En dag kommer vi att börja samtala med dem.” Se ljudlänk härunder.

På Aftonbladet kultur söndag skriver Åsa Linderborg klokt att demokrati aldrig kan bombas fram:

”När Hollande säger att IS har utfört en krigshandling mot Frankrike, pratar han som om Frankrike aldrig utfört en krigshandling i arabvärlden.

De som nu säger att islamisterna gick till attack för att de avskyr den västerländska livsstilen, gör det lätt för sig. Måltavlorna vittnar om ett sånt hat, men varför vågar vi inte prata om kriget mot dem som bor i Mellanöstern? Varför är det tabu att diskutera västvärldens katastrofala inblandning i den regionen?

Det går inte att bomba fram demokrati, det går inte att bomba fram fred.”