Syrien, Paris, Wien – och Sverige

Syrienflyktingar

I helgen inleds Syrienförhandlingar i Wien. Mycket står på spel. Fyra miljoner har flytt, 300 000 dödats.

kerry-vienna

Kriget i Syrien har tills nu lett till att 4 287 294 (3.11.15) människor tvingats fly sina hem som flyktingar, uppger UNHCR.  2 181 000 har tagit sig till Turkiet, 1 076 000 till Libanon, 637 000 till Jordanien, 245 000 till Irak och 128 000 till Egypten.

Det syriska inbördeskriget hänger intimt samman med USA:s krig i Irak och inleddes våren 2011 i samband med den arabiska våren. Antalet döda uppskattades av FN i januari i år till 220 000. Syrian Observatory for Human Rights uppgav i oktober att dödssiffrorna ligger mellan 250 124 och 340 124.

Det syriska kriget vållar omåttlig förstörelse och oändligt mänskligt lidande. En liten andel av alla syriska flyktingar har tagit sig till norra Europa och framlockat ultranationalistiska politiska utspel i Danmark och stor politisk vånda i Sverige.

Kriget hänger också samman med fredagens terrorattentat i Paris. IS kan dåligt strida mot bombplan från länder som USA och Frankrike. Därför utvidgar man kriget till de europeiska länderna. Paris kanske bara är en början.

Allt tyder på att västländerna kommer att möta IS-attackerna i Paris med mera krigiskt våld. För USA tycks det viktigaste vara att störta Syriens ledare Bashar al-Assad.

Ändå finns det ju ett ”facit”, man kan inte bomba fram demokrati, vilket bevisats av krigen i Afghanistan, Irak och Libyen, där allt som åstadkommits var att störtade tyranner följt av kaos och eskalerande våld. Mera våld i Syrien kommer att leda till mera våld i Europa och Väst och ännu fler flyktingar.

I lördags inleddes andra rundan av fredsförhandlingar om Syrien i Wien. delegater från 17 länder, däribland USA, Saudiarabien, Ryssland och Iran, från FN, EU och Arab League.

Kan förhandlingarna leda mot ett slut på våldet i Syrien? Det finns ingen annan väg än diplomati. Och i verkliga förhandlingar måste man också ”tala med fienden”.

Bilden ovan visar John Kerry i Wien.