Har tredje världskriget börjat?

5f40abff-8c3f-43e6-84ee-b3614b7fae2e

Allt fler talar om ”ett tredje världskrig”. Men det är ett farligt begrepp, ett anammande av jihadisternas språkbruk på ett sätt som skapar rädsla och uppgivenhet.

Tredje världskriget har börjat, skrev Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys i Lund, i Sydsvenskan i veckan:

– Som mediekonsumenter sköljs vi dagligen över av en ström av sinsemellan osammanhängande nyheter om olika konflikter från olika områden. Men man ser ingen helhet i det. Att tänka på det som tredje världskriget är ett sätt att se att det faktiskt finns en struktur i det, en pågående destruktiv process som ingen stormakt har kontroll över.

På torsdagen ställde P1-morgon frågan om ett tredje världskrig börjat till Per Wirtén, författare och journalist och Isak Svensson professor och fredsforskare vid Uppsala.

Wirtén menade att det var så, konflikterna berör så många över stora landytor, stormakterna är inblandade. Svensson var skeptisk och menade att termen innebär att vi accepterar jihadisternas retorik, att konflikterna är lokala men dras in i globala sammanhang på ett sätt där ”vi” ställs mot ”dom”.

Jag googlar på ”tredje världskriget” och får 420.000 resultat, vilket är en enormt hög siffra.

Men, det vi ser nu är inte ett tredje världskrig. Trots allt är det stor skillnad på de nutida krigens omfattning och andra världskriget. 2014 dödades 100 000 människor i krig i världen, vilket kan jämföras med sju miljoner om året under andra världskriget, skrev historikern Henrik Höjer i Svenska Dagbladet.

Genom att använda begreppet sprids rädsla. ”Tredje världskriget”-termen blir ett gift som skapar uppgivenhet, som bäddar för hamstring och längtan efter en falsk trygghet i en orolig värld genom svenskt Nato-medlemskap.

Vi ska vara rädda om orden. Det finns tydliga samband mellan allt det som sker nu, från USA:s och Natos krig i Irak och Afghanistan till uppkomsten av IS, kriget i Syrien och flyktingkatastrofen. Allt hänger samman för den som tänker efter.

Fotnot: Bilden från den syriska nyhetsbyrån Sana visar staden Latakia i Syrien efter att en bilbomb har exploderat. Foto: TT/Reuters.