Islam står för fred och mänsklighet

12295070_1260478607311769_611708624_o

– Terror har ingen färg eller religion. Terrorn har ingen tro. I mänsklighetens namn tar vi avstånd från all terror, sa  Samir Alrifaae, imam i Helsingborg.

Alrifaae_6524

På fredagseftermiddagen delade ett trettiotal unga muslimer på Kullagatan i Helsingborg ut rosor till förbipasserande med budskapet ”IS är inte islam. Islam står för fred och mänsklighet”. Och på stadsbiblioteket hade Palestinska kulturhuset arrangerat ett välbesökt föredrag med rubriken ”Moskéernas roll i det svenska samhället”. Talare var imam Samir Alrifaae, från Islamiskt Center i Helsingborg.

Samir Alrifaae, som varit i Sverige i två och ett halvt år,  talade om moskén som ett universitet och en mötesplats, en plats för debatter och för att lösa problem.

På frågan om han drabbats av det hat mot företrädare för islam som följt i spåren av Parisattentaten svarade han att, jo han var medveten om det, men bara via medierna, inte genom personliga hot.

Men så berättade han att han häromdagen varit med sin hustru på Väla när hon bad att de skulle vända och lämna köpcentrat. Inget hade hänt. Men bland så många människor blev hon plötsligt rädd för att någon från IS eller någon högerextrem organisation skulle kunna göra något.

Samir Alrifaae vände sig också mot de som förknippar IS med islam.

– Terror har ingen färg eller religion. Terrorn har ingen tro. I mänsklighetens namn tar vi avstånd från all terror. Men vi som muslimer kan inte ta ansvar för allt man gör i religionens namn.

Palestinska kulturhuset i Helsingborg planerar att återkomma med föreläsningar och debatter mest varje månad, berättade föreningens ordförande Abdul Mouein Issa.

Bilden: T v Mohammed Barani, som tolkade imam Samir Alrifaae på Helsingborgs stadsbibliotek.