Helsingborg – segregerad stad

GA-torget_6562

På julskyltningssöndagen lever det segregerade Helsingborg upp, när ”alla” är ute på stan. Men bara på Norr, inget satsas på Söder, där julstämningen trängs på Folkets hus, kanske för sista året, huset ska ju skandalöst nog säljas.

Folkets hus_6565

På Söder på GA-torget lutar en ledsen julgran betänkligt. Själva torget är tomt på folk, här står bara trötta bilar. Från en högtalare brölar Helga Natt ut över Södergatan. Sak samma på Mäster Palms plats, förutom ett glittrande träd framför nya hotellet.

Julstämning är inget som finns på Söder – förutom inne på Folkets Hus. I den unika och vackra A-salen trängs loppis- och bokborden och så serveras fika. Många har tagit sig hit.

På julskyltningssöndagen, en enda dag om året, går många av helsingborgarna ut på stan för att kolla tomtar, gå på julmarknad och kolla granarna och kanske gå på adventskonsert.

Så var det också den här sista söndagen i november. Det myllrades och trängdes på Bruks-, Stor–  och Kullagatorna, på Stortorget och Mariatorget, med tomtar, änglar och annat löst folk.

Men bara där. I det segregerade Helsingborg håller man på att vidga klyftorna mellan de privilegierades Norr och de underprivilegierades Söder.

Kanske var det sista året för julmarknaden i Folkets hus. Byggnaden ska ju skandalöst nog säljas. Blir här kontor eller insatslägenheter? Och var ska de hemlösas teater ta vägen, deras fasta scen är ju i B-salen?

På Söder blir också julen hemlös.

Stortorget_6566