20 förlorade år i Bosnien

Derventa-ruin_2106--

Daytonavtalet byggde på nationalistisk logik. Därför har Bosnien efter kriget förlorat 20 år som kunde ha använts till att bygga demokrati och välfärd.

De jugoslaviska sönderfallskrigen var inga nationalistiska krig mellan folk, inga etniska krig, som det ofta hette i utländska medier.

Vad som skedde var att nationalistiska makteliter i de jugoslaviska republikerna utnyttjade omständigheter efter det kalla krigets slut för att vinna egen makt och rikedom.

I internationella medier förfasade man sig över att jugoslaver skar halsen av sina tidigare grannar. Den rapporteringen följde en nationalistisk logik. Och en konsekvens var att folken på Balkan definierades som ”de andra”, brutala och blodtörstiga, till skillnad från ”vi”, de upplysta, de fredsälskande amerikanerna eller svenskarna.

I ex-Jugoslavien fattade folk vad som skedde. På frågan vem som startade krigen svarade nästan alla ”politikerna”. Och så var det ju.

Det tragiska är att Daytonavtalet byggde vidare på nationalistisk logik. Därför har Bosnien efter kriget förlorat 20 år som kunde ha använts till att bygga demokrati och välfärd.

Bilderna: Ovan utbombat flerfamiljshus i Derventa i  Bosnien (2012). Härunder bosnienmuslimska gravar nära Prijedor i  Bosnien, alla från krigsåret 1992.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA