Men se, de var inte välkomna

12391040_10153739232507521_9218261742125292027_n

Den 4 januari införs passkontroller för resor mellan Sverige och Danmark. Det är ett bedrövligt och inhumant beslut på alla vis. Bilden har gjorts av konstnären Berit Fradera.

Rättsosäkerheten blir stor för flyktingar när tågvärdar och busschaufförer ska granska deras resedokument. När jag ser Berit Fraderas fina bild ovan tänker jag på vad som hänt med Sverige, hur kunde den humanistiska hållningen mot flyktingarna på kort tid förändras till kallsinnig byråkrati à la sverigedemokraterna? Det är motbjudande, ett politiskt handfallet maktspel.

Likaså är det ojuste att lägga myndighetsuppgifter på busschaufförer som varken har lön för eller är utbildade för att hantera sådana frågor.

Det är också ett hårt slag mot pendlingen inom Öresundsregionen och mot alla svenska resenärer som vant sig vid att enkelt kunna flyga från Kastrup.

En dansk som bor i Malmö men pendlar dagligen till sitt arbete i Köpenhamn intervjuas i HD-Sydsvenskan:

–  Idag går det ju långa tåg var tionde minut i rusningstid. Om kontrollerna ska göras på Kastrup kan man bara köra tåg med tre vagnar var tjugonde minut – man kommer att få stå, om man alls får plats, säger han.

–  Sedan kommer alla svenskar med stort bagage från flygplatsen, och någon vill inte acceptera id-kontrollen….

Terrororganisationen IS tjänar stora pengar på att tillverka och sälja falska syriska pass, uppmärksammar SVT. Ska nu tågvärdar avgöra om passen är äkta eller inte?

Beslutet om gränskontroller bäddar för tragedier och godtycke mot flyktingarna och för kaos i vardagen för alla oss som lever i Öresundsregionen.