Styr skattesmitare USA?

30DONORS-COMBO1-master675

USA:s 400 rikaste har på 20 år genom kryphål lyckats sänka sina skatter dramatiskt. Många i gruppen hör till de största bidragsgivarna i presidentvalskampanjen.

Superikas skatter

Ojämlikheten i USA är den största på ett sekel. Samtidigt ägnar sig en grupp av USA:s mest förmögna miljardärer till ”skatteplanering”, där de utnyttjar kryphål i lagstiftningen för att minska sina skatter, skriver New York Times.

De ultrarika betalar miljoner dollar till ett uppbåd av advokater som står till tjänst med teknikaliteter – och förhandlar med de amerikanska skattemyndigheterna, skriver Jeffrey A. Winters, forskare vid Northwestern University. De har lyckats skapa ett slags privilegierade skattestrukturer, knappast tillgängliga för vanliga skattebetalare, ett slags “income defense industry”.

Winters har studerat hur de ekonomiska eliterna satsar miljontals dollar för att sänka sina skatter med hundratals miljoner dollar.

1995 betalade USA:s 400 rikaste 27 procent i federal skatt. 2012 hade procentsiffran sjunkit till 17 procent, vilket bara är lite högre än vad en medelklassamerikan betalar.

Demokrater som Bernie Sanders och Hillary Clinton vill höja skatten för de superrika. De flesta republikanska kandidaterna vill däremot sänka deras skatter, några ner till tio procent.

Till saken hör att några av dessa skattesmitare hör till de miljardärer som satsar mest på de politiska kandidaterna i det kommande presidentvalet.

Den liberala miljardären George Soros har krävt höga skatter för de superrika (som han själv) – och samtidigt utnyttjat kryphål i lagarna för att öka sin egen förmögenhet.

Louis Moore Bacon, på bilden ovan med sin hustru Gabrielle är en av de största bidragsgivarna till republikanen Jeb Bush. Ett av hans många hem syns på bilden bredvid, ön Robins Island, nära Long Island.

Många menar att dessa superrika använder sina förmögenheter till att köpa politikerna. 158 superrika amerikaner står för hälften av det tidiga stödet till presidentkandidaterna. Stödet till republikanerna är sju gånger större än stödet till demokraterna.

De superrikas politiska bidrag motverkar naturligtvis att politikerna gör upp med deras missbruk av skattesystemet.