Amerikahatare eller gerillahumanist?

Filmaren Michael Moores senaste dokumentär är en svidande vidräkning med dagens USA, utan att en enda sekvens spelats in där.

357504e4-0225-4028-8887-a32b17f530a8-bestSizeAvailable

I ”Where to Invade next” lyfter Moore i stället fram goda sidor i olika länders politiska system och jämför med hur det ser ut i USA. Filmen spelades in i tolv länder på under fem månader.

Italien har sju veckors betald semester – USA inte en enda. I Island domineras politiken av kvinnor. Han lyfter fram skolluncherna i Frankrike och jämför drastiskt med hur de ser ut i USA, till de franska skolbarnens förfäran.

I intervjuer efter premiären har han sagt att han undvikit ”ogräset” i de olika länderna, skriver The Guardian. Han nämner inte sådant som Italiens höga arbetslöshet, Finlands alkoholproblem eller den växande främlingsfientligheten i Frankrike.

Moore använder exemplen från olika länder för att få amerikaner att begrunda hur det ser ut i deras eget samhälle – och han gör det med lätt hand och stora sjok av humor.

I det polariserade USA har somliga upprörts över Moores budskap. Gateway Pundit,som utnämner filmaren till ”Amerika-hatare” och ”Democrat Darling”. Men BBC talar om filmens ”gerilla humanitet” …

Här under en längre härlig intervju med Michael Moore om Where to Invade Next.