Lönande vapenförsäljning till Saudiarabien

14975677531_919954b2aa_z-629x354

Saudiarabiens väldiga vapenköp lönsamma för vapenindustrin i Storbritannien, USA och Frankrike.

Saudiarabien bryter mot FN-konventioner i kriget mot Jemen, skriver nyhetsbyrån IPS. Man använder förbjudna clusterbomber, bombar civila mål och förstör sjukhus, medvetet eller av misstag. Landet använder 11 procent av landets budget på vapenköp, jämfört med USA:s 3,5 procent.

Det pågående blodiga kriget i Jemen kostar Saudiarabien 75 miljarder kronor i månaden och har lett till höga civila dödstal. Ändå fortsätter västländer lönsam och storskalig vapenhandel till landet.

Vapen till Saudiarabien levereras huvudsakligen av Storbritannien (36%), USA (35%) och Frankrike (6%), enligt SIPRI.

Samtidigt upprörs världen av landets massavrättningar,  senast dödsdomen mot den palestinske poeten Ashraf Fayadh.

Medan andra länder med aggressiv krigföring och grova brott mot mänskliga rättigheter drabbas av sanktioner kan Saudiarabien fortsätta med väldiga vapenköp som om inget hänt, därför att det är otroligt lönsamt för vapenindustrin. Man förser Saudiarabien med de mest sofistikerade vapensystem, som Boeing F-15 stridsflygplan, Apachehelikoptrar, stridsvagnarna Abrams och M60.

I en artikel i Counter Punch i november skrev William D. Hartung, direktör för Arms and Security Project,  Center for International Policy, att merparten av Obamaregimens vapenförsäljning går till Mellanöstern, med Saudiarabien som ojämförligt största kund, med en orderlista nu på över 400 miljarder kronor.

Hartung menar att USA gjort vapenförsäljningen till ett politiskt instrument, ett sätt att utöva politiskt inflytande genom vapenhandel snarare än genom att skicka amerikanska soldater.

Saudiarabien är också en dominerande aktör i kriget i Syrien. Var hamnar de av väst levererade vapnen i det förödande kriget där?