Sannfinländarna stöder Polens regering

ts

Finlands utrikesminister, Timo Soini, som är Sannfinländarnas partiledare, stöder Polens politik. Och vägrar låta sig intervjuas av Hufvudstadsbladet.

I sin blogg skriver utrikesminister Timo Soini:

”EU-kommissionen ska inte mästra och lägga sig i det som sker i Polen. De som har fått makten i fria val ska också ha rätten att utöva sin politik.”

Innebörden av det Soini säger är att den som fått makten i demokratiska val har en rätt att instifta lagar som avskaffar demokratin.

Det finns en obehaglig tradition i det avseendet i ett visst land efter 1933.

Finlands EU-parlamentariker Liisa Jaakonsaari (sdp), tycker att Soinis uttalande är mycket underligt:

– Yttrandefriheten och rättsstatsprincipen hör till EU:s mest grundläggande värderingar. Om de här principerna kränks i ett medlemsland är det kommissionens plikt att utreda vad det är frågan om. I annat fall blir ju hela EU onödigt, men det kanske är just det som Soini eftersträvar, citeras hon av Medievärlden.

Timo Soini verkar inte vara så begiven på yttrandefrihet i Finland heller. Sedan sommaren 2015 vägrar han att uttala sig för svenskspråkiga Hufvudstadsbladet.

Sannfinländarna är ett nationalistiskt och högerpopulistiskt parti, som påminner om svenska Sverigedemokraterna.

Partiet förespråkar en skärpning av asyl- och invandringspolitiken samt anser att invandrare ska assimileras och anamma den finska kulturen.

I samband med de mord och bombdåd som Anders Behring Breivik begick i Norge 22 juli 2011 har företrädare förklarat att det är naturligt att den förda politiken provocerar detta handlande, skriver Wikipedia. Breivik citerade Sannfinländske politikern Jussi Halla-ahos texter. I riksdagsvalet 2015 fick partiet bortåt 18 procent av rösterna och blev parlamentets näst största parti. I den centerledda regeringen har Sannfinländarna fyra tunga poster, som utrikesminister, justitieminister, försvarsminister och socialminister.