Får Helsingborg en fristadsförfattare?

arash_chakeri_c_mehdi_rostami_1

Vad gör kulturnämnden för att genomföra kommunfullmäktiges beslut om att Helsingborg ska bli fristadskommun?

I juni 2015 beslöt kommunfullmäktige i Helsingborg att Helsingborg ska bli en fristadskommun. Det var miljöpartiet som fick igenom  kravet i förhandlingar med de borgerliga partierna efter valet. Kulturnämnden fick i uppdrag att genomföra arrangemanget och första hand göra staden till medlem i Icorn.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson sa till HD redan i mars 2015:

– Det är ingen hemlighet att vi har varit emot. Men vi står vid vårt ord. Så är det i förhandlingar, man ger och tar. Miljöpartiet har fått ge sig i vissa frågor, vi i den här.

Kommunfullmäktige har alltså beslutat för snart åtta månader sedan att Helsingborgs ska bli en fristadskommun. Det skulle spela en symbolisk och särskilt viktig roll i dessa tider präglade av diskussioner om utsatta flyktingars villkor.

Kompetens finns inom Icorn,som organiserar och väljer ut lämpliga författare. Region Skåne är dessutom sedan flera år anslutet till Icorn. Erfarenheter av fristadsförfattare finns på nära håll, särskilt i Malmö.  För Helsingborgs kulturnämnd kan det inte röra sig om många timmars arbete. Varför händer inget?

Bilden: Den kände iranske författaren Arash Chakeri, som i januari 2016 välkomnats som fristadsförfattare av Bryssel.