EU-vapenembargo mot Saudiarabien?

image-329489-galleryV9-srqy

EU-parlamentet debatterar i den kommande veckan ett vapenembargo mot Saudiarabien.

unnamed

Saudiarabien bombar skolor, sjukhus och till och med pågående bröllop i Jemen. Man använder vapen från Europa, från USA och Kanada.

EU:s lagar förbjuder vapenexport som används människorättskränkande. En FN-rapport som läckts pekar på mer än 100 sådana kränkningar. 75 procent av alla jemenitiska barn som dör i kriget dödas av saudiska bomber.

Nu har en rad EU-parlamentariker lagt ett förslag om att EU ska utfärda ett vapenembargo mot Saudiarabien.De möter hårt motstånd från saudiska lobbyister och från den inflytelserika vapenindustrin.

Förslaget kommer att behandlas i EU-parlamentet under den kommande veckan.

En namninsamling pågår för att visa stöd för ett EU-vapenembargo mot Saudiarabien. Du kan underteckna det här.

En av de drivande bakom kampen för ett EU-embargo är den skotske politikern Alyn Smith, som pekar på att enbart Storbritannien säljer vapen till den saudiska diktaturen för över 50 miljarder kronor. Smith, som växte upp i saudiska Ryadh, är också djup kritisk mot Saudiarabiens massavrättningar.

Minns artikeln som 31 svenska ledande näringslivsföreträdare skrev på DN-debatt (6/3 2015) där man kritiserade Margot Wallström och menade att  Sverige skulle fortsätta exportera vapen ”med hänsyn till Sveriges och svenskt näringslivs långsiktiga internationella trovärdighet”.

Läs motionen till EU-parlamentet om vapenembargo mot Saudiarabien här.

Fotnot: Bilden överst visar EU:s vapenexport till Saudiarabien 2010. Sedan dess har vapenexporten ökat dramatiskt. Jag har inte kunna finna någon aktuell siffra på vad som återstår av svensk vapenexport i dag.