Dagens skörd

Tidningar_7426

Om vad en dags skörd av tidningar och tidskrifter kan göra för att vidga min värld och mina sinnen.

Visst syftade ordet ”läsare” på en person som var religiös. Det är inte så mycket med min egen religiositet, men en läsare är jag, av dagstidningar, tidskrifter och böcker, både tryckta och digitalt.

På fredagsmorgonen väntar Svenskan, DN och HD med mycket läsning. Med posten kommer tidningen ETC, med tre utgåvor, den här dagen  tillsammans med tidskrifterna Arena och Lyrikvännen. Och i affären kan jag på eftermiddagen trots det inte låta bli att köpa Aftonbladet, för kultursidornas skull.

Jag jämför filmrecensionerna i dagsdtidningarna och blir  efter att ha läst Malin Krutmeijers recension i HD sugen på att se Heart of a dog, en filmisk essä. Veckans andra inprickade biobesök är Sauls son och Spotlight, kanske också Helsingborgs filmstudios visning av irländska Calvary.

I HD finns också Maria Küchens angelägna krönika om den bortgångne reseförfattaren Tomas Löfström. Jag förundras för övrigt över hur ”Stockholmsmedierna”, som nyss med all rätt översvallande mindes Bodil Malmsten, vad jag kunnat se helt lyckats bortse från att Sveriges främste reseskildrare, en författare med en alldeles egen ton, inte längre finns bland oss.

ETC:s tre fredagstidningar läser jag därför att de innehåller texter av goda skribenter. Maria-Pia Boëthius skriver i en laddad text med hetta om ”Islamfobins kränkande mörker”:

”Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det jag ständigt forskat i, att också ”mitt” samhälle och delar av min yrkeskår plötsligt skulle övergå till de främlingsfientliga och fascisternas tolkning av det som händer, allra minst Expressen, där jag en gång började skriva. …

Vad mainstreammedia nu ägnar sig åt är att demonisera flyktingar (muslimer), att beskriva dem som kriminella och en tung börda, att det är synd om Sverige, som tagit emot så många.”

När jag kommig så långt i mitt läsande, efter en del skummande, bestämmer jag mig för att till helgen spara Lyrikvännens temanummer om poeter från Québec och Magasinet Arenas om ”Betongsossens återkomst”, stavat Ygeman på omslaget.

De-bortglömda

I stället skapar jag lästid för Helsingborgsförfattaren Folke Schimanskis faktarika ”De bortglömda”, en  ögonöppnande bok om ”andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika”.