Idrott är också en konst

IH_7429

Det slår gnistor på IH i Helsingborg när två ideella föreningar bjuder på konstutställning i Idrottsmuseets lokaler.

Risto Karvinen_7427

Utställningen ”Idrott är väl ingen konst” bygger broar mellan konst och idrott på Idrottens hus i Helsingborg. Två ideella föreningar står bakom arrangemanget, Helsingborgs Idrottsmuseum och Helsingborgs Konstförening.

På vernissagen påminde Idrottsmuseets ordförande Christer Fermvik om att konst och idrott uppträtt på samma arenor både i det antika Grekland och i de moderna olympiska spelen.

Under Stockholmsolympiaden 1912 segrade i grenen målning italienske G Pellegrini med ”Vinteridrott”. Guldmedaljen i skulptur fick W Winans, USA, för bronsstatyetten ”Amerikansk travare”, för att ta två exempel som nämns i Nordisk Familjeboks sportlexikon i fem band från 1941.

Utställningen på IH är ingen tävling utan ett öppet heat, med över 70 verk av 40-talet konstnärer. Här finns bidrag i olika tekniker med skiftande ambitioner. Många verk är gjorda särskilt för utställningen som arrangeras i Idrottsmuseets lokaler, där jag skam tillsägandes aldrig tidigare satt min fot, men dit jag absolut tänker återvända.

Till de bästa verken i lokalen hör nog vår lokale träsnidarmästare Risto Karvinens porträtt av lokala idrottspersonligheter, en del av idrottsmuseets fasta samling.

Lördagens vernissage var ett mer än välbesökt vimmel och invigningstalaren filmaren Robert Lillhonga med en fot i vardera världen talade som sig bör från en prispall.

Utställningen ger mersmak – och jag hoppas att den blir ett årligen återkommande evenemang.

Utställningen pågår till 19 mars och Idrottsmuseet är öppet må-to 9 – 15, fre 9-17, lö-sö 13-17.

Bilderna: Överst: Målbild av Pia Eldin-Lindstén och Ryggcrawl 2 av Ulla Mosegaard. Därunder två av Risto Karvinens träsnidade idrottsprofiler, målvakterna Kalle Svensson och Henry Christensson. Underst Krysztyna Nordhs Quo Vadis Gladiator.

Ishockey_7431