På turné med berättelsen om flykten från kriget

Danjin Malinovic, skådespelare och författare bosatt i Helsingborg, turnerar hela våren i Riksteaterns regi med sin föreställning ”Var är mitt hem?”

Danjin-Riksteatern

Tillsammans med sin familj flydde 1992 den då sexårige Danjin Malinovic från staden Derventa i nordöstra Bosnien när kriget bröt ut. I boken ”Var är mitt hem?” berättar han om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut.

Danjin har också skrivit en teaterpjäs med samma namn, en gripande berättelse om flykten från Jugoslavien och den svåra första tiden som gömd flyktingfamilj i Sverige. Den har spelats på Helsingborgs stadsteater, på flera turnéer med Gävleborgs Folkteater och ges nu av Riksteatern i en stor turné, som lanseras som ”En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv.” Nästa föreställning ges på Södra teatern i Stockholm den 7 mars kl 19.

För några år sedan reste jag tillsammans med Danjin till Derventa och Sarajevo i Bosnien. Vi hälsade på i huset där han växte upp och där då mer än tjugo år senare en flyktingfamilj bodde. Och vi besökte platsen för hans barndoms somrar, morföräldrarnas gård (bilden här under) strax utanför Derventa, i dag återstår bara fundamentet, några vinrankor och fruktträd.

En eftermiddag när Danjin mellan två föreställningar är hemma i Helsingborg träffas vi på Ebbas café. Han berättar om mottagandet, som skiljer sig från gång till gång, beroende på publiken. Ofta blir det engagerade diskussioner.

– Med föreställningen vill jag verka mot främlingsfientlighet. Det känns nödvändigt i dessa tider.

Föreställningen ges ytterligare ett tjugotal gånger fram till 21 april på många olika platser, bland annat 1 april i Eslöv.

Danjin-morfarsgård_2069