Sjung hej och en flaska med rom

Äventyrlig Livesänding på Röda Kvarn av Stevensons klassiska Skattkammarön.

treasure island national theatre

Femton gastar på död mans kista –
För sjung hej och en flaska med rom!

Robert Louis Stevensons sjörövardrama Skattkammarön skrevs 1863 och har sedan dess hjälpt generationer av grabbar att få vind i äventyrslustens segel. Boken handlar om pojken Jim, vars föräldrar äger ett världshus, där en försupen sjöman och pirat flyttar in. När piraten dör av för mycket rom hittar Jim och hans mamma en skattkarta i kaptenens kista. Så börjar äventyret som leder till Skattkammarön.

På torsdagskvällen visades på Röda Kvarn i Helsingborg – och på mängder av biografer runtom i världen – brittiska National Theatres iscensättning av Skattkammarön, i nytolkning av Bryony Lavery , som låter huvudrollen Jim spelas av en kvinna, Patsy Ferran. På bilden ovan står hon bredvid sin vän den enbente piraten John Silver (Arthur Darvill), som lär henne allt om stjärnhimlens mysterier, när han inte sviker henne.

Föreställningens nav förändras när Jim blir en flicka och Patsy Ferran prisades i recensionen i The Observer som en av det senaste decenniets bästa unga brittiska skådespelare, som ibland påminner om Charlie Chaplin, ”hennes kvicktänkta intelligens kommer inte bara ur munnen utan lika mycket ur armbågen”.

Folkets Hus och Parkers Livesändningar håller nästan alltid otroligt hög kvalitet, kanske är teatervisningarna ännu mer givande än operaföreställningarna. Men bådadera är alldeles omistliga inslag i Helsingborgs kulturliv.

Skattkammaröns scenografi är makalös. Vi befinner oss i en båt där sjömännen klättrar högt upp i repen för att justera seglen. Men vi är också inne i en kropp med höga revben. Och någonstans finns en skatt eller åtminstone en skattkarta, om inte Kapten Silvers papegoja flugit iväg med den.

Fotnot: Redan på söndag (25/1) blir det mera Live på bio på Röda Kvarn med direktsändningen av baletten Svansjön. På torsdag (29/1) går ridån upp för en ny teaterföreställning, Steinbecks Möss och människor, i en engelsktextad Broadwayföreställning.