Äta ur Wallenbergs hand


Bortgångne Peter Wallenberg var en av Sveriges mäktigaste män. I hans värld var det den vite mannen som höll ordning på svartingarna i Afrika.

Industri- och finansmannen Peter Wallenberg avled på måndagen och hyllades i medierna. Carl Bildt och Kjell-Olof Feldt prisade honom som en som ”gjort svenska folket rikare”.

Att samme Wallenberg också gjort svenska folket mera okunnigt framgick inte lika uppenbart. I sin självbiografi Att dansa med vargar – en bok om relationen mellan slaven och slavägaren, som kom ut för ett år sedan, skriver Bertil Torekull bland annat om fyra ”vargar”, Abbe Bonnier jr, Peter Wallenberg, Jacob Palmstierna och Ingvar Kamprad.

Han var ”favoritslav” inom Bonnierkoncernen till dess att han fick sparken av Abbe Bonnier jr. Då han var chefredaktör på Svenska Dagbladet lyftes han 1991 bort av Peter Wallenberg, berättade han i en intervju i Svenskan i samband med utgivningen av biografin. Så här behandlades han av Peter Wallenberg:

– Peter Wallenberg ansåg som ägare av Svenskan att han inte kunde ha en chef som ”inte förstod att lära medarbetarna ur vilkens hand de åt”.  Sex månader senare var jag utkastad, just när tidningen nådde sin högsta upplaga någonsin!

Wallenberg föddes 1926, i en annan tid. Han blev en av Sveriges mäktigaste herrar. Han arbetade 1959 – 62 för Atlas Copco i bl a dåvarande apartheidstyrda Rhodesia och motsatte sig de ekonomiska sanktionerna mot apartheidregimen i Sydafrika. I en kritisk kommentar till det svenska stödet till ANC och motståndskampen i Sydafrika sa Wallenberg:

”Jag undrar just vad vi skulle tycka om någon satt och petade in en massa kosing till lapparna så att de kunde ställa till med en massa problem för den svenska regeringen”.

I ett annat sammanhang kunde det heta så här:

– Men man skall komma ihåg det att det finns alltså ett fåtal mycket väl utbildade svartingar och med dem har du i princip inga större definitionsproblem, men med den stora gruppen har du det, av allvarliga definitionsproblem”