Fördjupad utrikesjournalistik

416198-88829caf41c4434eaffc64fb03efa9ce

BlankSpotProject går in i sitt andra år med en tidning och ett erbjudande om delägarskap i projektet för fördjupad utrikesjournalistik.

Sweden's King Carl XVI Gustaf, left, and Queen Silvia, secod left, talk to Thai fishermen at Ban Nam Khem village in Pang-nga province, southern Thailand Friday, Feb. 18, 2005. The Swedish King and Queen are on a three-day visit to Thailand to show their appreciation to the Thai people for the help given to Swedish following the Dec. 26, 2004 tsunami disaster in which 557 Swedish nationals were killed or missing. (AP Photo/Apichart Weerawong)

Blank Spot Project startade för ett år sedan som unik medborgarfinansierad journalistik. En nätinsamling fick bidrag av över 3000 personer och möjliggjorde oberoende kvalitetsjournalistik utan annonser:

”I en uppmärksammad crowdfundingkampanj för ett år sedan samlade vi in 1,3 miljoner kronor. Vi har under året som gått samlat in ytterligare 1.2 miljoner och därmed visat att det finns en stark betalningsvilja för kvalitetsjournalistik.”

Syftet var att uppsöka nyhetsrapporteringens vita fläckar och att samtidigt ”påminna om hur kvalitetsjournalistik görs och därmed slå ett slag för journalistikens roll för demokratin”.

De reportage som tagits fram har efterhand lagts ut på nätet. I dagarna publiceras BlankSpot #0, en tidning i broadsheetformat (som dagstidningarna använde sig av innan alla gick över till tabloid). Tidningen materialiserar med den fysiska papperstidningen idén med projektet i gedigna, välskrivna och långa reportage, presenterade så att också det suveräna bildmaterialet kommer till sin rätt, ibland med bilder över ett helt uppslag.

Det första årets material ger mersmak. Tre viktiga reportage handlar om det svenska turistmålet Thailand, som bevakningsmässigt förunderligt nog är en ”blank spot”.

Nils Resare avslöjar de häpnadsväckande och obehagliga turerna bakom svensk JAS-försäljning till den militärdiktatur som störtat två demokratiskt valda regeringar. Det hela började 2005 med kungligt statsbesök i Thailand (bilden), i sällskap av Göran Persson och representanter från den svenska försvarsindustrin. Tio år senare har Thailand 12 JAS-plan och är en av svensk vapenexports största kunder.

Martin Schibbye träffar i en annan satsning representanter för demokratiaktivister i Thailand, som riskerar sju års fängelse för ett protestmöte mot juntan. Fortfarande råder undantagslagar i landet.

Särskilt berörande är Joakim Medins ”IS bakom masken”. Under resor i krigets Syrien har Medin letat reda på kvarlämnade föremål som tillhört IS soldater. Korta beskrivningar av föremålen, var de hittats och hur de kan tolkas i ett sammanhang ger närbilder av soldaternas vardag.

I BlankSpot #0 redovisas reportage för reportage hur arbetet gått till och vad det kostat och vilka följder publiceringen fått. Mottot är total öppenhet, vilket känns bra.

För att kunna arbeta vidare behöver BlankSpot nya pengar. Man erbjuder intresserade att bli delägare i BlankSpotProject och hoppas få in tre miljoner. Man vill ha engagerade och intresserade delägare och läsare, för att få reaktioner på reportagen och nya idéer.

Hela projektet känns som en frisk fläkt genom det annars så uppgivna svenska medielandskapet, där alltför få satsningar görs på kvalificerad fördjupad journalistik – trots att behoven aldrig varit större i en tid av växande osäkerhet och desinformation.

Alla reportagen kan läsas på nätet, här, på blankspotproject.se.

Bilden av kungaparet är tagen under statsbesöket i Thailand 2005, i sällskap av Göran Persson och representanter från den svenska försvarsindustrin. Foto: Peppe Arninge/TT.