Rolling Stones i Havanna

Efter Obama … Rolling Stones. Times are changing på Kuba.

5184

Efter Barack Obama fick Havanna nytt storfrämmande i hälarna på presidenten. På långfredagen gav Rolling Stones en gratis konsert för en entusiastisk publik på omkring en halv miljon på Ciudad Deportiva stadium. Det här har varit en vecka som kubanerna sent kommer att glömma, skriver brittiska The Guardian.

På 1960-talet ansågs Rolling Stones texter ideologiskt tvivelaktiga i Fidel Castros Kuba. Nu hälsas veteranrockarna med entusiasm, som det första västliga rockbandet på Kuba.

Mick Jagger vände sig till publiken på spanska:

– Vi vet att vår musik inte kunde spelas här på den tiden. Men nu är vi här i ert vackra land. Till slut, times are changing. Inte sant, frågade han och publiken svarade med stormande bifall.

Nu återgår livet för kubanerna till vardagen. Det återstår att se hur förändringens vindar kommer att påverka livet för dem.

En sak kunde Obama inte lova dem, att återlämna flottbasen Guantánamo Bay, med det omänskliga amerikanska koncentrationslägret, som den amerikanske presidenten under hela sin ämbetstid förgäves sökt stänga.

En annan artikel i The Guardian utvärderar presidentbesöket:

”Fidel kommer alltid att förbli Kubas revolutionäre ikon. Men Obamas besök i Havanna leder förmodligen till att Raúl kommer att bli känd som den som reformerade landet. Ännu viktigare är att den yngre Castrobrodern förmodligen kommer att gå till historien som en fredsmäklare.”

3500