Pascalidou inkännande om romska tiggare

Alexandra Pascalidou har under ett helt år arbetat med ”Vi kallas tiggare”, en dokumentär i tre delar om romska tiggarna i Borås. Det andra avsnittet sänds i kväll, SVT 1 kl 21.00.

Flori.jpn

Under ett helt år har Alexandra Pascalidou följt en grupp romska tiggare från Rumänien i Borås. I det första programmet för en vecka sedan (finns här på SVT Play) gör hon vad ingen annan på allvar försökt. Hon talar med romerna, behandlar dem med positiv nyfikenhet, som utsatta medmänniskor. Hon skapar ett inkluderande ”vi”, genom att leva med dem, lära känna dem, skratta med dem. Det är djupt berörande.

De tiggande romerna i Sverige har utsatts för förnedring och förödmjukelser, också från kommunala myndigheter. Från Helsingborg har de fördrivits genom byråkratisk etnisk rensning, ”nolltolerans” mot (romska) uteliggare. I Ängelholm stal myndigheterna en romsk husvagn utan att försöka kontakta ägarna. Och så vidare.

Pascalidou ger inga enkla svar, därför att det inte finns några. Hon berättar om de romska tiggarna som individer med individuella historier och drömmar. Det första programmet var TV som allra bäst, producerat av SVT Göteborg.

Det handlar om de människor alla pratar om men få eller inga talar med – och som sällan eller aldrig får komma till tals.

Hennes slutsats i trailern ovan är djupt mänsklig och tydlig: ”De här människorna måste få hjälp att resa sig”.

Efter det första programmet vällde en våg av hat över Alexandra Pascalidou, skriver Dagens ETC.

– Man ska skjuta mig, jag ska våldtas, jag är en zigenarhora, säger hon.

Också etablerade politiker har angripit henne. Till de värsta hör kristdemokraternas ungdomsförbunds ledare Sara Skyttedal, som efter att ha sett SVT:s programaffisch twittrade att hon ”trodde att affischen var ett aprilskämt”.

Sara Skyttedal är nära kompis med partiets ordförande Ebba Busch Thoor. De båda poserade tillsammans med vapen framför en israelisk stridsvagn under en resa i det heliga landet 2009 och la sedan ut bilden på Facebook. Bilden (här under) var inget aprilskämt.

B8imoOqIMAAuxM_

En reaktion på ”Pascalidou inkännande om romska tiggare”

  1. I journalist världen i Sverige är Alexandra Pascalidou inte ensamt att göra det hon gör. Däremot lyckats hon med hela public support att filma dokumentär serie.
    Det finns redan en dokumentär i UR:s regi kallas ”Din förakt, min vardag” som skildrar EU-migranters problematik. Den första delen är ”Bienvenidos Kamp” som engagerar i kampen för deras rättigheter. Det filmas en ny avsnitt där följes en romsk ung kvinna Geta Iourgu som ledare för romer i Stockholm och ordförande i deras förening Remis, romska EU-migranter i Sverige, kämpar för frågor som rör deras problematik och drömmen av att etablera sig i Sverige. Geta är en förebild liknande Katarina Taikon, en ledare ur deras egna ledet.

    http://urplay.se/program/192033-bienvenidos-kamp-i-tiggarnas-stockholm

Kommentarer är stängda.