”…gapa på ett torgmöte i Bjuv”

Damberg-Bjorklund

Frågan om nedläggningen av Findus i Bjuv reducerades av SVT:s Agenda på söndagskvällen till gläfsande mellan två politiker. Liberalernas Jan Björklund ogillade att andra politiker ”stått och gapat på ett torgmöte i Bjuv”.

Jan Björklund, Liberalernas ordförande, hade inte mycket till övers för den folkliga manifestationen med 4000 deltagare i Bjuv mot det amerikanska riskkapitalbolaget Nomad Foods ambitioner att lägga ner Findus i Bjuv. I söndagens Agenda på SVT uttryckte han sig nedlåtande mot de som deltog i mötet.

Riksdagsmän och ministrar ska inte åka till Skåne för att

– … stå och gapa på ett torgmöte i Bjuv, sa Björklund.

Han var kritisk mot de som gjorde det, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Björklunds arroganta formulering skorrade riktigt illa. Inte mycket till inkännande i den personen. Frågan borde avhandlats i riksdagen, menade han. Och allt var regeringens fel, det dåliga företagsklimatet, de höga skatterna, högst i världen och se bara på Spotify. Björklund uppehöll sig mera vid Spotify än vid Findus, vars öde han verkade totalt ointresserad av.

Agenda hade på traditionellt TV-vis arrangerat ett möte mellan denne Björklund och näringsminister Mikael Damberg (S).

Damberg pekade på att svensk industri går bra. Detsamma sägs ha gällt Findus, som lär ha gått med vinst. Han ska träffa representanter för Findus och de nya ägarna på tisdag.

– Jag beklagar att vi inte kan uppträda gemensamt i fallet Findus och Bjuv, sa Damberg, som förgäves hade hoppats på politisk enighet i frågan.

För okunniga tittare var inslaget ingen bra journalistik. Två diametralt motsatta åsikter sattes mot varandra. Inget försök gjordes att förklara de märkliga omständigheterna, att Nomad Foods, registrerat på Jungfruöarna, för sju miljarder köpte Findus i november 2015, bara för att i april 2016 lämna besked om nedläggning, med mycket vaga undanflykter, som knappast rymmer en tiondedel av sanningen.

Varför låter inte SVT  kunniga ekonomireportrar reda ut det som sker? Det handlar inte bara om Findus utan om svensk livsmedelsindustri, som Mikael Damberg underströk.  Det handlar i ett än större sammanhang om hur lilla Sverige framöver ska kunna värja sig mot multinationella skurkföretag som Nomad Foods, vars hela verksamhet tycks gå ut på snabba maximerade profiter och minimerad skatt.

Denna angelägna journalistiska fråga, där dessutom miljarder av svenskarnas pensionspengar är inblandade, reducerar SVT till gläfsande mellan två politiker utan någon som helst ambition att reda ut begreppen.

4 reaktioner på ””…gapa på ett torgmöte i Bjuv””

  1. Vem bryr sig om en vanlig svensk arbetare idag?Svar:Ingen.Såvida han/hon inte är HBTQ-certifierad eller Queer-feminist.Vilka har gjort att det blivit på det sättet?Kanske var det bättre på den gamla goda tiden när Folkpartiet ännu var Folkpartiet så man kunde göra skillnad på folk och fä.Och visste vem som verkligen var ”folklig”.Gamla manipulatörer blir med stigande ålder antingen skickligare i sitt självvalda värv eller sämre.Populisten Björklund tillhör den senare kategorin.Björklund kanske skulle gå repititionskurs i Baskurs A:Praktisk tillämpning av den verbala tillämpningen av Härskarteknikerna?

  2. Varför blanda in Spotify som är registrerat i Luxemburg…typiskt borgerlig taktik

  3. SVT reda ut en viktig fråga i en nyhetssändning? Du skämtar.
    Nonsens och gapiga debatter är deras kännemärke, har slutat betitta eländet sedan länge och hämtar min information i den tryckta pressen.

Kommentarer är stängda.