På flykt genom Europa

En ny dokumentär, On the Bride’s Side, berättar om en grupp syriska flyktingars färd, från Milano till Stockholm hösten 2013.

39851

Fem syrier och palestinier har på olika vägar tagit sig från krigets helvete i Syrien över Medelhavet och till Italien. I den nya dokumentären On the Bride’s Side skildras deras fortsatta flykt genom Europa, från Milano till ett nytt liv i Stockholm. Se filmens Facebooksida här.

Resan genom kontinenten och över gränserna i Fort Europa kamoufleras som ett bröllop. Längs vägen lär vi känna gruppen av flyktingar genom deras berättelser om vad de upplevt. Några av dem har tagit sig som båtflyktingar över Medelhavet.

Filmen har gjorts av den italienske journalisten Gabriele del Grande, den palestinske poeten Khaled Soliman Al Nassiry och italienske filmregissören Antonio Augugliaro.

Den är delvis finansierad genom så kallad crowdfunding.  2617 bidragsgivare har genom sina insatser i förväg bidragit till att filmen kunde spelas in.

Det dramatiska innehållet i On the Bride’s Side förmedlar angelägna frågor om europeiska immigrationslagar och de ofattbara svårigheter som väntar de flyktingar från krigets helveten som vill söka börja ett nytt liv i något europeiskt land – som Sverige.

Det är en starkt känslosam film, som borde ses av politiker som nu senast fp-ledaren Jan Björklund, som genom populistiska utspel vill försvåra det ytterligare för dessa vår tids mest utsatta människor.

Filmen levandegör de fem flyktingarnas öden och känslor under den fyra dagar långa färden i november 2013. Den synliggör också ett annat Europa, som med solidaritet hjälper flyktingarna förbi gränsernas hinder i ett slags maskerad, där varje matrast eller övernattning är förenad med stora risker och där den sista gränsen – över Öresundsbron – också är den värsta.

Filmen visades i höstas på festivalen i Venedig. Den gångna veckan har den stått på programmet för på Göteborg Film Festival, som avslutas på måndag. Förhoppningsvis kommer SVT att så småningom också visa den, skam vore det annars.