Pepe Mujica – världens fattigaste president

José Pepe Mujica, Lessons from the Flowerbed, som visades på Göteborg Film Festival, är en dokumentär om Uruguays unike president.

PepeMujica

José Pepe Mujica har varit Uruguays president sedan 2010. Han brukar kallas världens fattigaste president”. Han bor inte i presidentpalatset utan på sin enkla gård i utkanten av huvudstaden Montevideo.

Där odlar han och hustrun Lucía, som är senator, chrysantemum-blommor som paret säljer på marknaden. Av sin lön skänker han bort nästan 90 procent och lever på 10 000 kronor i månaden. Han har gjort sig känd för att under sin presidenttid fortsätta att använda sin Volkswagenbubbla från 1987.

– Jag föredrar att leva enkelt. För många saker skapar bara problem, sa presidenten i en intervju publicerad i Dagens Nyheter för ett år sedan. ”Majoriteten av folket i mitt land bor så här. Varför skulle jag bo annorlunda? Jag är ju deras representant.”

På Göteborg Film Festival i veckan såg jag en välgjord dokumentär, Pepe Mujica, Lessons from the Flowerbed, ett personligt porträtt av den unike presidenten, gjort av den tyska filmaren Heidi Specogna. Vi får i filmen möta Mujica, hustrun Lucía och parets trebenta hund hemma på gården – men också vara med när presidenten i officiella sammanhang träffar Barack Obama och Angela Merkel. Han berättar för Merkel om sin tyskbyggda bil och de båda skrattar gott.

Filmen är ett unikt och berörande porträtt av en högt uppsatt politiker som lever som han lär, en mera personlig än politisk berättelse. Heidi Specogna har följt Mujica under flera år och klippt in dokumentära sekvenser i ett personligt intervjumaterial.

Mujica var som ung medlem av stadsgerillan Tupamaros. Han satt i fängelse under 14 år, då han också torterades. Han släpptes i samband med att demokratin återinfördes i Uruguay 1985.

Den jugoslaviske filmaren Emir Kusturica inledde för ett år sedan arbetet på ytterligare en dokumentär om Pepe Mujica.

Fotnot: Filmen ovan är en dokumentär om Uruguays president, den nu 80-årige José Pepe Mujica, gjord av TV-kanalen al-Jazira.