Tore Wretmans kåldolmar

Wretman_7942

Gastronomisk högtidsstund i Tore Wretmans anda på stadsbiblioteket i Helsingborg.

Kaldolmar_7945

Hovtraktören, restaurangmannen och kockprofessorn Tore Wretman värnade om den svenska husmanskosten och förnyade det svenska köket. I dag för hundra år sedan föddes han i Lidingö församling.

I går var det Tore Wretmandag på Helsingborgs stadsbibliotek. Två Helsingborgsförfattare deltog, Mats Ekdahl, som skrivit den 600-sidiga biografin Tore Wretman, Maten och livet, och Gösta Nordén, som både skrivit om och arbetat med Wretman.

Bokförläggaren Trygve Carlsson modererade och inledde med att presentera Wretman som 1900-talets främste svenska kock. Wretman var först med att tala om mat i radio och TV. Han skrev receptböcker med teckningar av Slas, Stig Claesson.

– Wretman demokratiserade den svenska maten och synen på mat, berättade Mats Ekdahl. Han gjorde en kulturgärning med poetisk känsla för språket och bröt upp det stela sättet att göra menyer. I rollen som restaurangföretagare såg han restaurangen som en teaterscen.

Gösta Nordén var bland annat tranchör på Wretmans restaurang Riche i Stockholm.

– Jag tillredde maten vid bordet och var stolt över hantverket.

Nog var det teater. Hur gör man en morkulla flambée?

– Det gäller att skära med fina snitt, sedan ta ut fågelns hjärna och krydda såsen med den.

På Wretmans mångskiftande menyer kunde man hitta sådant som Toast Skagen, Lax Najad, Hummersallad Rhode Island, småländskt isterband – och kåldolmar.

Mot matsamtalets slut spred sig doften av kåldolmar över bibblan och snart övergick allt från prat till mat, Café Birgers Kalle Brodéns kåldolmar efter Tore Wretmans recept.

Wretmandagarna i Helsingborg fortsätter i dag lördag klockan 15 på Killbergs, där Mats Ekdahl och Gösta Nordén berättar Tore Wretman-minnen och signerar sina böcker.