Uppgörelse med kulturrevolutionen


Wang Xiaoshuas nya film gör upp med förbrytelser under kulturrevolutionen, vilka förföljer en äldre kvinna i dagens Peking.

Kulturrevolutionen i Kina var, hävdade Mao, ett sätt att göra upp med feodalt, borgerligt tänkande och skapa en ny kultur för ett socialistiskt samhälle. Miljontals mest unga rödgardister sändes ut över landet. Resultatet blev förfärande, med bortåt 1,5 miljoner dödade.

Red Amensia (”Röd minnesförlust”) är en film av den kinesiske regissören Wang Xiaoshuai. Filmen utspelar sig i ett tättbefolkat Peking, där en äldre kvinna kort tid efter det att hennes man dött utsätts för trakasserier, med anonyma hotfulla telefonsamtal. En sten kastas genom hennes fönster.

Upplägget är som en thriller. Huvudpersonen Meijuans söner bekymrar sig för vad de tror är mammans hallucinationer. De lever sina liv och har inte riktigt tid med henne. Men thriller övergår i en politisk uppgörelse, där Meijuan förstår att allt som händer henne har att göra med övergrepp som hon gjort sig skyldig till under kulturrevolutionen, för att vinna egen fördel.

Filmen visades på Göteborg Film Festival, som avslutas i dag måndag. Den är den sista filmen i Wang Xiaoshuais trilogi om kulturrevolutionen, efter Shanghai Dreams och 11 Flowers.