Deporteringen till Sibirien

Ny estnisk film skildrar deporteringen av 75 000 ester till Sibirien. 

Helde_4121

Den unge estniske filmaren Martti Heldes film In the Crosswind är berättelsen om den unga Erna som 1941 med sin dotter förvisas till Sibirien. Hon var en av många ester som av den den sovjetiska ockupationsmakten definierades som antisovjetiska och deporterades. En del kunde återvända många år senare, andra blev kvar.

– Deportationerna under världskriget och de som genomfördes senare under sovjettiden är en infekterad del av estnisk historia, menade Martti Helde, när han introducerade filmen på Göteborg Film Festival. Det var svårt för honom att finansiera filmen och tog flera år att färdigställa den. När den i höstas hade premiär fick den en stor publik i Estland.

Filmen är uppbyggd av tablåer, där kameran rör sig mellan uppställda skådespelare, en ovanlig visuell och poetisk form.– Det var mitt sätt att gestalta de deporterades känslor av att tiden stod stilla i Sibirien. Berättelsen kretsar kring den unga Erna och hennes dotter i Sibirien, utsatta för svält och förödmjukelser. Hon skriver dagbok och skickar brev till sin man. Som estnisk soldat har han placerats i ett annat läger.  Utan att veta om mannen får hennes brev eller ens lever blir skrivandet det som håller henne uppe.

In the Crosswind bygger på omfattande källarbete, i synnerhet på bevarade brev och dagböcker från många av deporterade.

Fotnot: Bilden: Folkets Bios Johan Bergström tillsammans med Martti Helde (t h).