Nu börjar Natos offensiv i Östersjön

maxresdefault

Värdlandsavtalet klubbades på onsdagen i riksdagen. Nu väntar väldiga Nato-övningar i Östersjön, riktade mot Ryssland.

Strax före klockan fem på onsdagseftermiddagen klubbades Värdlandsavtalet igenom i riksdagen. Många betraktar beslutet som det största internationella åtagande för Sverige  sedan EU-inträdet.

Trots det vet många svenskar mycket lite om vad avtalet innebär.

I SVT och SR har bevakningen varit miserabel. Få försök har gjorts att analysera innebörden av avtalet. Inte heller har man rapporterat om den stora opinionen mot avtalet. I februari var 56 procent av svenskarna mot avtalet och bara 26 procent för.

En tidning som Dagens Nyheter har på nyhetsplats bedrivit en massiv pro-Nato-propaganda för avtalet.

Det har ofta verkat som om bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är kritiska mot avtalet när det i själva verket går en djup klyfta genom både socialdemokraterna och miljöpartiet.

Ofta har personer som kan relatera till andra världskrigets fasor eller som är insatta i rysk politik hört till de främsta kritikerna av avtalet. Yngre politiker som Ebba Busch Thor eller Annie Lööw har liksom Jan Björklund talat sig röda i ansiktet om ryssfaran och vikten av svenskt Natomedlemskap.

Nästan aldrig har i det offentliga samtalet förts fram fredsargument, att man genom beväpning och krigshot aldrig kan skapa fred, att  diplomati är det främsta fredsbyggande redskapet. I dag är Sveriges kontakter med Ryssland nedskurna till ett minimum. Hur har det blivit så illa?

Sveriges 200-åriga alliansfrihet har gynnat freden och landet men håller nu på att förpassas till historiens sophög.

Minns den svenske arméchefen som i januari i år orerade om att Sverige kan var i krig inom två år. Efter Värdlandsavtalet är det risk att han blir sannspådd.

Snart börjar Natos sommaroffensiv. I början av juni genomförs tre väldiga militärövningar i Östersjöområdet riktade mot Ryssland. 40 000 soldater är engagerade. Sverige ska delta i två, Marinövningen Baltops och arméövningen Anakonda i Polen, där Natos allierade ska träna beredskap och samordning.

Årets övningar börjar i Finska Viken, inte långt från Sankt Petersburg.

Bilden: Från den amerikanska militära presentationen av Baltops 2015.Chefen för amerikanska sjätte flottan talar klarspråk, Ready for Russia.

Se också en halvminuts PR-film här.

En reaktion på ”Nu börjar Natos offensiv i Östersjön”

  1. I framtidens historieböcker kommer det att stå att 2016 övergav Sverige sin neutralitet och alliansfrihet genom det s.k Värdlandsavtalet. Det spända politiska läge som då uppstod mellan stormakterna USA och Ryssland ledde sedan fram till det tredje världskriget……

Kommentarer är stängda.