Den offentliga lögnens tisdag

5e323173-a37d-4a9c-ada1-1147fbeef680

De nya lagarna landsförvisar flyktingarna från vad det är att vara människa, skriver Advokatförbundets ordförande Anne Ramberg.

På tisdagen röstade riksdagen med stor majoritet igenom nya, obehagliga och inhumana  flyktinglagar. De nya lagarna sparkar på flyktingarna som tagit sig hit från kriget. De ska inte tro att de bara för att de kommit hit ska sluta att behöva vara rädda. Den som har ett tillfälligt uppehållstillstånd kan sparkas ut för minsta sak. Varför ska barnen gå i skolan, varför ska någon lära sig språket, när man ändå inte har någon framtid här?

Sveriges biskopar protesterar. Rädda barnen och Röda Korset och FN protesterar. Men so what?

Alla vet att denna tisdag triumferar den offentliga lögnen. Det handlar inte på något sätt om att flyktingmottagande kommer att bli bättre med de nya lagarna. Avsikten är förstås att lägga fram lagar som skulle kunna vara skrivna av Sverigedemokraterna, för att hejda extremhögerns framgångar, vilket bara delvis lyckats. Något liknande skedde efter Jugoslavienkrigen på 1990-talet. Då var det Göran Persson som gjorde Bert Karlssons flyktinglagar till sina.

Priset 2016 är ett främlingsfientligt samhälle. Det får vi alla betala.

I en blogg jämför Advokatförbundets ordförande Anne Ramberg EU med IS:

”Likgiltigheten inför hungrande, sjuka och hemlösa barn gör EU till allierad med Assad, ISIS och cyniska människosmugglare. Att inte erbjuda flyktingar och andra behövande skydd och hopp om en framtid, är att landsförvisa dem från vad det innebär att vara människa.”

a2b58e14-b44d-4699-ae53-7ed0743c3165

En reaktion på ”Den offentliga lögnens tisdag”

Kommentarer är stängda.