Kraftigt ökat motstånd mot Nato

ddb8055c-2389-435c-819f-1f2cf67b2c3f

Stor majoritet av svenskarna mot Nato-medlemskap.

”Kraftigt ökat motstånd mot Nato” heter det i en artikel i Svenska Dagbladet som redovisade SvD/Sifos undersökning om opinionen för eller mot Natomedlemskap, gjord i juni i år.

49 procent av svenskarna säger nej, 33 procent ja, 18 procent är osäkra.

Dessa nya siffror publiceras samtidigt som tre svenska regeringsmedlemmar kommer till Warszawa för att delta i Natos toppmöte i Warszawa, statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist.

Det har inför mötet talats i vaga ordalag om ytterligare närmanden till Nato efter det långtgående Värdlandsavtalet.

Risken för att Sverige ska bli indraget i ett storkrig har ökat markant under det senaste halvåret genom undertecknandet av Värdlandsavtalet, som föregicks av en eländig debatt.

Fredsrörelsens argument negligerades av de stora medierna. Resonemangen om alternativ konflikthantering, om förtroendeskapande kontakter, om värdet av långvarig svensk alliansfrihet fick inget genomslag, inte heller den starka oppositionen mot avtalet från många tunga socialdemokrater ur Palme-generationen.

Till råga på allt publicerades – som på beställning – några veckor före beslutet om Värdlandsavtalet (6/5) på DN-debatt en artikel som redogjorde för en undersökning om Sverige och Nato, gjord av SOM-institutet i Göteborg. I rubriken slogs det fast kategoriskt:

”Stöd för Nato-medlemskap nu större än motståndet”.

Frågan som ställdes var om det är bra att Sverige söker Nato-medlemskap. 38 procent tyckte att det var bra, 31 procent menade att det var dåligt medan 31 procent var osäkra.

I samma undersökning visade det sig också att 60 procent ville att Sverige skulle förbli alliansfritt (vilket är oförenligt med Natomedlemskap).

Ledande allianspolitiker högg direkt på DN-debattartikeln, som Jan Björklund (L) och Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitisk talesperson. Båda öppnar enligt SR möjligheten att ”köra över Socialdemokraterna i frågan”. Herrar Björklund och Wallmark hade nog bara orkat läsa rubriken.

Men några månader senare finns alltså ”ett kraftigt motstånd mot Nato”, enligt Sifo. De motstridiga opinionsundersökningarna visar hur lätt det är att manipulera opinionen genom slarviga och ytliga tolkningar av opinionsmätningar.

Och de visar att frågan om svenskt Nato-medlemskap ur ett demokratiskt perspektiv måste avgöras i en folkomröstning.

 

 

 

2 reaktioner på ”Kraftigt ökat motstånd mot Nato”

  1. Så här skriver The Economist om Natos toppmöte i Warszawa (jag citerar bara en mening för jag tror det räcker):

    ”NATO also re-confirmed its status as a nuclear alliance, and announced the initial operating capability of its controversial ballistic missile-defence system.”

    1. Verkligen klarspråk. Och skrämmande, också med tanke på att Sverige inte i Värdlandsavtalet verkar ha fått med att Sverige är och ska förbli kärnvapenfritt territorium.

Kommentarer är stängda.