”Dags för ett rejält storkrig?”

1e5f5d03-f58d-4e7f-bf45-aae13f8367c6

Efter grymma krig blir människor mer tillitsfulla och samarbetsinriktade, skrev Janerik Larsson, gästskribent på SvD:s ledarredaktion.

90f917c3-3bcb-4e54-b0ef-e463fffbe933

Janerik Larsson, gästskribent på Svenska Dagbladets ledarredaktion, skrev i en häpnadsväckande text för en vecka sedan att det kanske var ”Dags för ett rejält storkrig”:

”Men kanske ska vi se fram emot ett nytt storkrig som något positivt, som en möjlighet? …

Efter blodiga och grymma krig blir människorna mer tillitsfulla och samarbetsinriktade.

Mänsklighetens blodiga, krigiska historia gör sannolikheten av ”evig fred” helt obefintlig, Människosläktet är inte fredligt.

Frågan är alltså snarast när och hur.”

Jag blir mörkrädd. Hur kan en erfaren politisk skribent uttrycka sig på ett så aningslöst, naivt och cyniskt vis?

Vad händer  efter ett storkrig. Blir människorna mer tillitsfulla? Knappast. För de som överlever kommer det att ta generationer innan de återfår tilliten och tron på en fredlig värld.

Se på israelerna, vars ledare skapat ett evigt krig mot palestinierna.

Betrakta Bosnien, där många fortfarande tjugo år efter kriget lever i misär och i ruiner.

När kommer flyktingarna från krigen i Syrien och Irak att bli ”samarbetsvilliga”, med ockupationsstyrkorna, med de som deltagit i IS skoningslösa krig?

I Sverige borde vi nu i stället på allvar diskutera vad vårt land kan göra för att undvika att bli inblandat i krig. Östersjön och Norden måste kunna definieras som en kärnvapenfri zon.

Dialog på olika nivåer med Ryssland borde vara grundläggande, för att undvika missförstånd. Lika självklart är det att försöka se det som händer nu ur ryskt perspektiv, när amerikanska trupper förläggs i allt större enheter nära gränsen till Ryssland.

4 reaktioner på ””Dags för ett rejält storkrig?””

  1. Contagion.Dödlig andlig pest sprids från många svenska tidningsredaktioner.Symptomen liknar rabies.Mad-dog-sjukan.Smittan och smittbärarna finns inte bara på SvD:s ledarredaktion utan även i högsta grad på folkkommissarien Wolodarskis DN.Vad gör man med rabiessmittade ylande och dräglande hundar som biter vilt omkring sig?

  2. Jag funderade också över om det var ironi. Men tyvärr förväntar jag mig vad som helst idag av borgerliga ledarskribenter när det gäller deras syn på Ryssland och svensk säkerhetspolitik. De applåderar Natos utbyggnad i Europa och driver på om en svensk anslutning till Nato och trots att det riskerar att dra in oss i ett förödande krig.

  3. Ökade militära aktiviteter skapar alltid en oro för eskalering till fullt och omfattande krig. Just nu skramlas det vapenhot både från NATO, Ryssland, Turkiet, Irak, Syrien, Afganistan, Nordkorea – för att nämna några tydliga exempel.

    Vår oro kan vara i högsta grad berättigad. Men tänk om gästskibenten Janerik Larsson bara uttrycker sarkastiska och ironiska påståenden om att ”Det är dags för ett storkrig”. Är Ni alldeles säkra på att Ni inte missat den ironiska poängen? Eller är ämnet alltför politiskt laddat för ironi?

  4. Under lång tid har vi kunnat ta del av ledarskribenters aningslösa uppslutning bakom Nato krigsförberedelser. Man verkar helt obekymrade om att de kan leda till storkrig med fruktansvärda konsekvenser.

    Man ser inte heller hur USA använder EU för sina nationella intressen som just riskerar att dar in Norden i ett krig mot Ryssland. Att EU skapades som ett fredsprojekt är ett mantra de upprepar om och om igen. Men en artikel i The Telegraph visar att The European Union always was a CIA project http://www.telegraph.co.uk/business/2016/04/27/the-european-union-always-was-a-cia-project-as-brexiteers-discov/

Kommentarer inaktiverade.