Skapa fred på nordiskt vis

Degerfors_8897

I dag bombar danska och norska plan Syrien. Men Norden kan användas som exempel på hur konflikthantering kan vara framgångsrik utan militära medel. Röster från Nordiska Fredssamtalen i Degerfors.

I november 2015 skakade Paris och världen av en serie dödliga attentat. Gärningsmännen kom från Bryssel, från en krets unga, djupt störda män i ett nergånget bostadsområde.

Frankrikes president François Holland reagerade med att skicka upp bombplan, utrustade med världens mest avancerade förintelseteknik. Bomberna fälldes inte över Bryssel utan över staden Raqqa, betraktad som något slags huvudstad för IS, i en hämndaktion som krävde många civila offer. Var det ett rimligt sätt att reagera?

Mellan föreläsningarna på de femte Nordiska Fredssamtalen är det gruppsamtal, tid för följdfrågor och eftertanke.

Var attentatsmännen i Paris ”islamister” eller ”jihadister”?

Hashim Al-Malki, understryker att vi måste vara noggranna med orden och precisera vad vi menar. I den arabiska världen är jihadist inget nedsättande. Drivs islamister av religiös övertygelse? Knappast.

Tidigare har Mattias Cederholm talat om krigen i Mellanöstern. Vad händer när så många länder är söndertrasade av krig och bomber?

– Välfärdsstaten har dött. Syrien har nästan inget jordbruk längre. BNP i landet har minskat med 75 procent.

Patrik Paulov, journalist på Proletären, berättar om hur svenska biståndspengar använts till att stödja terror i Syrien. För fyra år sedan bjöds det Syriska Nationella Rådet till Stockholm och fick senare 50 miljoner i bistånd, som representant för ”den goda sidan” i Syrienkriget. Senare har framkommit uppgifter om att medlemmar i gruppen varit inblandade i massakrer och samarbetat med al-Qaida.

– Vi är därmed medskyldiga till den nuvarande katastrofen, bidrar till massflykt och att ett helt land förstörs.

Åter till gruppsamtalen. Någon talar om att använda Norden som ett exempel på hur konflikthantering kan vara framgångsrik utan militära medel.

– Folkomröstningen om Schleswig delade området i en tysk och en dansk del, utan krig. Norges självständighet 1905 kunde ha lett till krig, kungahuset och militären var inne på den linjen. Men så blev det inte. Frågan om Åland skulle tillhöra Sverige och Finland löstes också med en folkomröstning. Svenskspråkiga Åland demilitariserades och anslöts till Finland.

På sin föreläsning säger Hasse Schneidermann, dansk aktivist från Fredsministerium.dk:

– Låt oss återupprätta tanken om Östersjön som ett Fredens hav genom att demilitarisera alla de baltiska öarna i Ålands efterföljd!

Han är upprörd över att Danmark varit ett krigförande land i 20 år utan att någon undersökt vad krigen lett till.

– Danmark har förlorat alla krig. Krig har aldrig fungerat.

I sommar deltar sju danska stridsflygplan och 30 soldater i bombningarna av Syrien.

– Danmark bombar inte för att skapa fred utan för att symboliskt visa att vi är ”vänner med USA”.

En reaktion på ”Skapa fred på nordiskt vis”

Kommentarer är stängda.