Utvisas till ett land där du aldrig varit

1446157203_3318_isisinafghanistanpromo-1024x576

Många ensamkommande afghanska flyktingbarn utvisas nu från Sverige när de fyllt 18 till ett land där de aldrig satt sin fot – och där IS rekryterar en ny generation jihadister.

Många afghaner utvisas nu från Sverige. Afghanistan betraktas som ett säkert land för avvisade flyktingar, ofta utan hem och tillhörighet. Men svenskar avråds av UD från resor till landet.

Svensk flyktingpolitik har blivit alltmer godtycklig och obehaglig. De afghanska myndigheterna får betalt för att ta emot flyktingar. Sverige kohandlar med flyktingar. Är procedurerna i överensstämmelse med flyktingkonventioner och FN:s barnkonvention??

Allra värst råkar många av de ensamkommande afghanska flyktingbarnen ut. Många av dem har länge levt med sina familjer som flyktingar i Iran. En hel del är födda i Iran, talar persiska, har aldrig varit i det Afghanistan dit de nu fraktas och dumpas, så fort de fyllt 18 år.

I Dagens Samhälle skriver Zulmay Afzali, författare och lärare och själv flykting från Afghanistan, där han tidigare arbetade för landets regering. Han skriver om det försämrade säkerhetslandet i landet med attacker från såväl IS som talibaner, attacker som dagligen kräver oskyldiga liv. Han kommenterar återtagandeavtalet med den afghanska regeringen och oroar sig för att ”det är högst osannolikt att den de facto skulle ta emot tiotusentals utvisade afghaner”.

Läs i sammanhanget Frontlines reportage om IS i Afghanistan och om hur organisationen rekryterar afghanska barn för att träna en ny generation jihadister.