Hillary Clinton är inte räddningen i USA-valet

donald-hillary-800

Bara tre veckor återstår till presidentvalet i USA, mellan två kandidater som båda på olika sätt framstår som lögnaktiga och obehagliga personer. Bilden från Donald Trumps bröllop.

Videoklippet på Donald Trump där han förtjust säger att han kan tafsa på vilka kvinnor han behagar fick ledande republikaner som den tidigare presidentkandidaten John McCain att dra tillbaka sitt stöd. Michelle Obamas lysande tal där hon angriper Trumps rovdjursaktiga beteende mot kvinnor kommer att gå till historien. Men Trumps opinionssiffror verkar rasa. Kanske har den populistiska psykopaten spelat bort sina möjligheter att bli president.

Men ingenting är givet. Opinionsundersökningar är grova instrument. Många kan misstänkas inte vilja avslöja att de tänker rösta på miljardären. Och det faktum att valet tvingar väljarna att välja mellan två obehagliga kandidater kan leda till lågt valdeltagande med oförutsägbara konsekvenser.

För majoriteten vita väljare har Trump länge varit huvudalternativet, särskilt för vita män, i all synnerhet vita äldre män.

Eftersom Trump är så obehaglig framstår Hillary Cllinton som räddningen. Men så enkelt är det knappast.

Samma dag som Trumps attityder mot kvinnor blev huvudnyhet avslöjade Wikileaks läckor ur de tal som Hillary Clinton höll till den amerikanska finanseliten 2013, tillsammans arvoderade med mer än 200 miljoner kronor.

I talen säger hon att det är nödvändigt att ha en offentlig och en privat åsikt när det gäller kontroversiella idéer, skriver Emma Lundström i tidskriften Internationalen. (41/2016). Där talar hon om sänkta företagsskatter, nerskärningar i socialförsäkringssystemen – och om gränslös frihandel.

Hillary Clinton står alltså helt på Wall Streets och de amerikanska multimiljardärernas sida. I valkampanjen har hon tvärtemot talat om högre minimilöner. Vad ska väljarna tro?

Årets presidentval är en uppgörelse mellan två marknadsliberaler, en högerteknokrat som inte skyr några medel i det politiska spelet och en högerpopulist utan hämningar i något avseende.

Hur ska USA kunna fungera med någon av de båda som president?

4 reaktioner på ”Hillary Clinton är inte räddningen i USA-valet”

  1. Visst är Donald Trump motbjudande på många sätt men det är Hillary Clinton också. I Skavlan i fredags framträdde Loretta Napoleoni där säger hon att bl.a. att att med Hillary Clinton som president får vi räkna med att krigen fortsätter. Medan det är osäkert hur Donald Trump kommer att agera. Det finns en möjlighet att han bryter denna utveckling med de ständiga krig som Barak Obama stått för.

  2. Det amerikanska presidentvalet handlar i grunden inte om de olika kandidaternas vandel. Om vi skall förstå valet måste vi se till de olika ekonomiska intressen som står emot varandra. Om jag förstått det rätt så utmanar Donald Trump den rådande ekonomiska ordningen och därmed alla de som backar upp den spekulationsekonomi som både Obama och Clinton är en del av. Detta förklarar kanske också massmedia hysteri kring Trump medan man blundar för Clinton. Att svensk media och politiker spelar med i denna teater kan till en del förklaras av att Sverige numera har verkar ha underordnat sig USA:s ekonomiska och politiska intressen. Detta kan kanske också förklaras med att Obama och Clinton utgör en skyddsmakt för den rådande ordningen i Europa. Med Trump som president faller kanske allt detta, inklusive Nato.

    1. Till Jan F. Din analys känns mycket fel. Är det ett halmstrå du hakat på? Inse att detta är ett spektakel som varannan amerikan fattat när andra styr agendan och USA:s krav på världsherravälde lär fortgå en tid till innan den döende tigern förpassas till den historiska soptippen. Förhoppningsvis utan kärnvapen.

Kommentarer är stängda.