Damen med slöjan

rosslin-damen

Nationalmuseet i Stockholm lägger ut 3000 konstverk ur samlingarna på nätet i högupplösa bilder.

”Porträtt av enögt fruntimmer” stod det i inventarieförteckningen på Österby bruk, som beteckning på målning ovan, gjord 1758 av Alexander Rosslin (1718 – 93). Den som gjort förteckningen verkar varken ha haft någon känsla för konst eller för kvinnor.

Målningen hängde i mitt barndomshem och jag hade en speciell relation till den, ja inte originalet, men en välgjord och inramad reproduktion. Den föreställer Rosslins fru Suzanne, kallas numera lite mera respektfullt ”Damen med slöjan” och ingår i Nationalmuseums samlingar.

Den svenske konstnären var en av 1700-talets mest anlitade porträttmålare. Han hade en internationell karriär med uppdrag i en rad europeiska länder och hade från 1752 ateljé i Paris.

Suzanne på målningen är italienska. Hon är klädd à la Bolognaise – en dräkt som kvinnorna i italienska Bologna bar. Hade hon reinkarnerats i dagens Sverige hade gissningsvis den föga liberale partiledaren Jan Björklund försökt slita slöjan av henne.

Damen med slöjan är en av 3000 bilder ur samlingarna som Nationalmuseet fotograferat av och nu lägger ut på nätet fria för nedladdning på Wikimedia Commons. Bilderna blir samtidigt också zoombara i museets egen webbdatabas.

Arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra museets samlingar är ett  steg mot en större öppenhet, skriver museet i ett pressmeddelande. Till varje bild hör fylliga och välskrivna kommentarer.

För oss som bor en bra bit söder om den 59:e breddgraden blir museets samlingar genom initiativet tillgängliga på ett nytt och spännande vis (i all synnerhet när museet nu är stängt för en större ombyggnad). Det är bara att tacka och ta emot för en ovanlig och demokratisk generositet som gör konsten tillgänglig för många fler än de som fysiskt besöker museet.

Fotnot: Nyakultursören tar höstlov men är åter på nätet kring 1 november.