Kalla och mörka årstiden

kvall

De ljusa kvällarna är förbi. Nu väntar den mörka och kalla årstiden.

Under söndagen drogs rullgardinen ner i och med att sommartiden avslutades och ersattes av ”normaltid” med en timmes tidigare solnedgång, på Helsingborgs breddgrad 16.32.

Meteorologiskt har det snudd på varit sommar ända till dessa dagar, med dygnsmedeltemperaturer kring tio grader. Men i mångas föreställningar börjar hösten kring 1 september, vi är fångna i årstidsordens fängelser.

I Indien ”stämmer” inte europeiska årstider. I södra Indien är t ex juni, juli och augusti den våta och varma årstiden. April och maj innan monsunregnen börjat är hetare än ”sommarmånaderna”.

Maj till augusti i södra Sverige är de ljusa och varma månaderna, september och oktober den mörka och varma årstiden, som nu följs av den dystra tiden från november till mitten av februari, årets mörka och kalla årstid.

För övrigt är normaltiden eller vintertiden osedvanligt trist med långa mörka kvällar. Länder som Frankrike och Spanien ligger långt västerut men har ändå centraleuropeisk tid, alltså ett slags permanent sommartid. Det vore något.