En rasist och lögnare USA:s president

680

Rasisten och lögnaren Donald Trump vinner presidentvalet, med hjälp av medier och opinionsinstitut. Världen håller andan.

Donald Trump blir USA:s 45:e president. En nyckfull och självupptagen rasist och sexist får rollen som världens mäktigaste person.

Vad är det som skett? I SVT talas om en amerikansk revolution. I andra sammanhang har Trump ideologiskt karakteriserats som ”amerikansk fascist” eller åtminstone en amerikansk version av Italiens högerpopulistiske Berlusconi.

På tisdagsmorgonen publicerade trovärdiga New York Times en sannolikhetskurva över vem som skulle vinna valet (se figuren här under). Hillary Clinton uppgavs ha 85 procents chans att vinna valet. Opinionsundersökningarna har varit totalt missvisande. Det är uppenbart att de också påverkat och manipulerat valresultatet.

Medierna bär ett ofantligt ansvar för Trumps valseger. Också ansedda amerikanska medier har slagit upp Trumps rasistiska utspel och grova lögner med feta rubriker.

Vad väntar nu? Trakasserier mot latinamerikanska migranter och mot den muslimska befolkningen i USA? Vad händer med det toleranta mångkulturella USA, det dynamiska USA som alltid lockat och fascinerat? Kommer Hillary Clinton att hamna i fängelse?

Nu tar de förbittrade vita äldre männens representant över och ska göra ”America great again” på sitt djupt obehagliga vis. Och USA är ett otroligt delat och splittrat land. Valet visar också på ofantliga brister i landets demokrati.

Världen håller andan när den politiskt okunnige och lynnige Trump får makten att utlösa kärnvapenkrig.

Jag minns stämningen för åtta år sedan när Barack Obama segrat i presidentvalet med sitt optimistiska ”Yes we can”. Den 9 november 2016 präglas av helt andra känslor, sorg över ett USA som nu leds av en högerpopulist, oro för konsekvenserna i USA och för världen i övrigt.

 

En reaktion på ”En rasist och lögnare USA:s president”

  1. Subjektiv tidsupplevelse.Tiden går långsamt eller snabbt.Klocktid
    kan vara så mycket.Sanning och tid.”Serielögnare,xenofob,racist,misogyn” var de standardepitet som alltid avslutade Huffington Posts Trump-artiklar.Var.Tills igår.Då man plötsligt slutade använda dessa epitet.Allt enligt ”Politico”.Samma plötsliga förändring kunde noteras i ”New York Times” och ”Independent” som sedan igår plötsligt har slagit an en förbindlig ton då det gäller USA:s kommande president.Bra journalistik-kan det tyckas-har inget bäst före datum.Agenda- och propaganda-journalistik däremot kan åldras mycket snabbt.Ibland bara på några eller någon timma.Vad beror det på?En sak är skriven i sten och det är att Trump-valet visar att stora och växande väljargrupper idag inte bryr sig så mycket om vad traditionella medier och opinionsundersökningsinstitut säger eller skriver.Man får intrycket att tilltron påtagligt har minskat.

Kommentarer inaktiverade.