Om ankpaté och Bokens dag i Helsingborg

img_0521

Bokens dag i Helsingborg genomfördes på söndagen på stadsteatern, för första gången i regi av Helsingborgs Dagblad och ABF.

”Varför ska man vilja träffa en anka bara för att man gillar ankleverpaté?”

Karolina Ramqvist citerade kanadensiska Margret Atwood under ett av tre samtal på Bokens Dag på Stadsteatern i Helsingborg.

På scenen fanns många ”ankor”, författare alltså. I pausen köpte vi läsare i publiken villigt med dedikationer deras böcker från Killbergs bokbord, med Ellen Skarp bak disken. Här var det ankan först innan provsmakningen av patén, men nog vattnades det i läsnerverna. Nio författare talade om böcker, samhälle och skrivande och samtalen leddes av skribenter med kopplingar till HD:s kulturredaktion.

Därmed fick Bokens dag en ny och spännande form, som nog kan slipas på men väckte mersmak.

Karolina Ramqvist är aktuell med en suverän essäbok om skrivandet, ”Det är natten”, som inte minst problematiserar författarens roll som talare på bokträffar. Jenny Högström, tidigare litteraturredaktör på HD:s kulturredaktion ledde samtalet där också Tone Schunnesson (Tripprapporter) deltog.

Malmöförfattaren Kristian Lundberg talade med Lotta Olsson och Conny Palmkvist, vars senaste bok Vintern är en dystopi som utspelar sig i ett katastrofdrabbat Helsingborg.

– Jag använder mig respektlöst av Helsingborg och trodde att mina favoritplatser i stan skulle komma med. Men mannen i romanen gick bara förbi. Det förvånar mig hur han frigjort sig.

Lotta Olsson, uppväxt i Helsingborgstrakten, bosatt i Stockholm, har just gett ut De dödas verkliga antal.

– Jag har hittills aldrig skrivit i Helsingborg. Men den roman jag nu arbetar på utgår från min egen uppväxt i Rydebäck, fast jag hittar på en ramberättelse.

I eftermiddagens tredje samtal lett av Åsa Moberg deltog DN-journalisten Niklas Orrenius (Skotten i Köpenhamn) och Jan Guillou (Äkta amerikanska jeans).

Orrenius bok, som tidigare arbetade på Sydsvenskan, skildrar högerpopulismen i Sverige med utgångspunkt från mordattentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn.

– Jag kom till Malmö 1997 och har sedan dess skrivit med fokus på sådant som framväxten av den nationalistiska rörelsen och Sverigedemokraterna. Redan då fanns Skånepartiet och Sjöbopartiet och andra lokala partier som ville stoppa invandringen. De blev förstadier till SD.

Innan programmet inleddes överlämnade Föreningen Nordens Arne Johansson en Bokens Dag-stafett till Johan Malmberg, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad. Arne har hållit i tjugo Nordiska bokdagar med över hundra deltagande författare från de nordiska länderna.