Om Killbergs i Svensk Bokhandel

Killbergs

I 140 år har familjen Killbergs varit en maktfaktor i bokhandelssverige, skriver Svensk Bokhandel.

Killbergs_6099

Killbergs bokhandel i Helsingborg presenteras i branschtidskriften Svensk Bokhandels vårboksnummer (20/14), i ett stort anlagt reportage av Kalle Laxgård och Ylva Sundgren. Allt började i Ängelholm där far och son Killberg 1876 köpte en liten bokhandel i centrum. Sju år senare övertog Carl Killberg, son till kantorn Jonas Petter Killberg, Jöns Torells gamla bokhandel i Helsingborg.

Fem generationer senare drivs bokhandeln, som blivit både en egen kedja och en del av en kedja, av tre bröder, Anders, Richard och Peter (bilden). Killbergs har nu åtta boklådor i södra Sverige (Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad, Landskrona, Burlöv, Jägersro, Löddeköpinge och Växjö). Man var tidigare storägare i Bokia, som 2012 slogs samman med Akademibokhandeln.

Men framtiden är oviss. Den fysiska bokhandeln har fått allt hårdare konkurrens av prispressande näthandel. Avsaknaden av fasta bokpriser har lett till att bästsäljare säljs på varuhus och i bensinstationer.

För Killbergs del finns ännu ett dilemma, ett kommande generationsskifte. De tre bröderna Killberg har nio barn, men de har alla sina egna liv och är inte inriktade på att ta över bokhandelsverksamheten.

I reportaget skildras hur brödernas pappa Sven Killberg, bara 36 år gammal, tragiskt omkom vid den stora flygolyckan i Ängelholm 1964. Mamman tog över, de tre bröderna vara bara mellan tre och nio år. Här skildras hur den stora bokkedjan Bokia med Peter Killberg som ordförande bildas 1986. Och här nämns förstås också Killbergs kaxiga och kunniga butikschef Ellen Skarp, som började arbeta i Helsingborgsbutiken 1976 – och blivit kvar.

För en stad som Helsingborg är en välsorterad bokhandel som Killbergs/Akademibokhandeln en avgörande viktig kulturinstitution.