Sundspärlan/Folkets park åter hotat

Sundspärlan/Folkets park skulle ”förtätas” och förstöras för ett år sedan, men räddades efter folkliga protester. Nu är det dags igen efter en ny attack mot folkparken av moderate Christian Orsing.

Återigen är Sundspärlan/Folkets park i Helsingborg hotad av historielösa politiker. I onsdagens HD vill stadsbyggnadsnämndens ordförande moderate Christian Orsing bygga ”bostäder, skola och förskola” i folkparksområdet.

Orsing gjorde sig ökänd när han (på ett politiskt möte) i debatten om kommunalt bidrag till Folkets hus använda klasskampsretorik och yttrande att han inte vill ge något stöd åt arbetarrörelsens stormtrupper. Så blev det också. Folkets hus såldes och privatiserades. Ett stycke Helsingborgshistoria förskingrades.

Nästa attack kom kort därefter mot folkparken. Helsingborgs bebyggelse skulle ”förtätas” hette det. Varje tid har sina slagord som kan motivera  det mesta.

Men folk blev förbannade. Sundspärlan har en stor publik, kring 100 000 människor om året deltar i verksamheter där. På en Facebooksida protesterade 10 000. Och se – miljöpartiet lyssnade, bytte fot, gick i opposition mot det usla förslaget, som därmed föll, också därför att sverigedemokraterna motsatte sig.

Uppropet #raddasundsparlan lanserades den 15 december 2015. Precis ett år har gått sedan dess. Nu är det alltså det dags igen.

Sundspärlans ordförande Jan Andersson (S) uttalar sig i HD. Han anser att det är märkligt om ledande personer i Helsingborg inte uppskattar en verksamhet som i år beräknas dra runt 100 000 besökare.
”Det är märkligt att det finns partier i Helsingborgs fullmäktige som över huvud taget kan tänka sig ta bort Sundspärlan. Man bygger olika anläggningar som stöttas av kommunen. Vi drar folk i alla åldersklasser från södra Skåne till långt upp i Halland på regelbunden basis. Sundspärlan har tidigare inte varit i närheten av de besökstalen vi har i år. Det borde kommunen uppskatta, säger han.
Sundspärlan/Folkets Park tillhör Helsingborgs omistliga tillgångar och engagerar väldigt många människor. Politiker som inte inser det borde syssla med något annat. En levande stad måste vara generös också mot de som ”vill något”, som kanske vill gå på dans på Sundspärlan eller vad det nu kan vara.
Eller som Helena Pivac skriver på ovannämnda Facebooksida:
Tänk att det är nästan på dagen ett år senare …
Ja då va vi här igen …
Sundspärlan är inget annat än en Succe …
Det har vi Alla bevisat gång på gång …
Att dom styrande fortfarande har planer på annat än just en Folkpark där är helt otroligt!!!
Även denna gång får vi stå upp och kämpa för vår Folkpark !
???