Krigshetsaren Jan Björklund

Snabb upprustning, kräver Jan Björklund inför Folk och Försvars konferens i Sälen som inleds i dag söndag.

Jan Björklund profilerar sig åter ”som den partiledare som vill satsa mest och snabbast på försvaret”, skriver Dagens Nyheter, som på lördagen över ett uppslag publicerade en stor intervju med Liberalernas partiledare inför Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, som inleds på söndagen. Rubriken är: ”Sverige måste starta snabb upprustning”.

Liberalernas opinionssiffror är låga. I liknande lägen har Björklund, som gjort militär karriär till major, tidigare återkommande gjort yviga och spektakulära utspel för att vinna populistiska röster. Kravet på burkaförbud hör till hans mest heroiska insatser i den genren.

Björklund vill satsa  fyra nya miljarder 2018, åtta miljarder 2019 och ytterligare tolv miljarder året därpå – för att så fort det går fördubbla försvarsanslaget till 90 miljarder årligen.

På frågan varifrån pengarna ska tas svarar han genom ”hårdhänt omprioritering i statsbudgeten”, utan att specificera, om mest pengar till vapen och militarisering av Sverige ska tas från skola, vård, äldreomsorg eller flyktingmottagande.

Ingenstans i intervjun nämns att Björklund var minister i den regering som med röstsiffrorna 153 mot 150  i riksdagen den 16 juni 2009 avskaffade värnplikten och började nedmontera försvaret.

Sverige har levt i fred under mer än 200 år. Vi har periodvis varit omgivna av totalitära och aggressiva grannar. Har freden berott på vår avskräckande militära förmåga? Knappast, major Björklund.

I intervjun diskuteras inte alls den hotbild som Björklund och andra utgår från. Är det verkligen realistiskt att tänka sig att Ryssland kan angripa Sverige? Är vapenmakt verkligen det enda och viktigaste Sverige bör satsa på – när vår fred under dessa 200 år framförallt formats av diplomati – och en smula tur.

”Sverige kan vara i krig väldigt snart”, påstod Sveriges arméchef Anders Brännström inför Folk och Försvars rikskonferens för ett år sedan. Det var ett häpnadsväckande uttalande som inte heller följdes av någon diskussion om vad Sverige kan göra för att aktivt bidra till minskade spänningar i Östersjöområdet.

Det är lätt att bli mörkrädd när personer som Björklund och Brännström ropar på krig på det här viset utan att få en enda följdfråga om vad som kan göras för att undvika krig.

9 reaktioner på ”Krigshetsaren Jan Björklund”

 1. Fascinerande att se hur utstuderat Björklund fotografiskt låter sig presenteras.Utstuderat medvetet trycks s a s på ”rätt” knappar.”Push the right button”.Är det inte en smula ”subliminalt”.Rosa (!) lammullströja av högsta boutique-kvalité nonchalant knuten och slängd över halspartiet på precis rätt sätt.Eton-skjortan på precis rätt sätt-”progressivt folkligt” med väl 2,5 knapp uppknäppt.Obs!Kristallvit eton-skjorta-här har vi en St Göran-helt obefläckad som går till storms mot den lede ryssen.Lite pikant skäggstubb också – så här var det minsann ”maskulinitet” också,men på det helt rätta ”rosa” sättet.Vem har betalt för allt det här?Bankanställdas förening i Ystad?Som kanske äger en och annan Bofors- och SAAB AERO-aktie?

 2. När jag gjorde militärtjänst 64-65 På I12 så kom Fi från öst. Nu 52 år senare gror samma tanke. Jag trodde att vi skulle lärt oss nått på den tiden, så icke. Att satsa nya miljarder på den tanken är mig främmande. Pengarna gör betydligt mer nytta inom andra områden i vårat samhälle.

 3. Skicka Björklund till Moskva så kan som Jimmy brukar säja hjälpa det stackars vilseledda ryska folket på plats. Ja jag vet, under bältet men va fan det är ju Trumps tid vi lever i. Skrota försvaret och lägg pengarna på att få fred i världen. Min femöring…

 4. Det är ett bra uttryck för vad Jan Björklund med flera ägnar sig åt. När JB och andra Nato-anhängare hetsar om Ryssland så är syftet att driva in oss i Nato och det är också därför som BJ driver kravet om 2% av BNP till försvaret vilket är Nato-standard.
  Det är naturligtvis inte fel att rusta upp men denna ständiga fokusering på Ryssland kan till slut bli farligt för Sverige. Vi borde istället ägna mycket större ansträngningar åt avspänning i Norden och Östersjöområdet.

 5. Man nyttjar en större osäkerhet hos många idag för att storsatsa på försvar och öka sina röstsiffror

 6. Sören Sommelius, (och andra) varför använder du ord som krigshetsare så lättvindigt? Hetsar Björklund verkligen till krig när han vill ha ett starkare försvar? Och är de som varnar för ett skärpt säkerhetsläge runt Sverige krigshetsare? Vill de ha in Sverige i krig, jobbar de aktivt för starta militära konflikter, är det vad du menar? Rasist och nazist har blivit tillmälen som kletas på folk för almost nothing och krigshetsare tycks devalveras på samma sätt.

  1. Tack för inlägget, Håkan Palm. Håller med dig om att värdeladdade ord som rasist, nazist och andra ska användas med stor försiktighet. Du har nog rätt i att ”krigshetsare” inte är en riktigt bra term för det Jan Björklund ägnar sig åt. Men JB har återkommande använt sig av populistiska utspel för att vid låga opinionssiffror för folkpartiet/liberalerna försöka locka nya väljare. Han bidrar med sin retorik till att skapa rädsla för krig hos många svenskar och sprider en felaktig bild av att enbart mer vapen kan minska spänningarna. Sverige har genom diplomati (och tur) levt i fred i över 200 år. Det finns diplomatiska och spänningsminskande åtgärder som borde prioriteras.Till saken hör att Björklund var en av de svenska borgerliga politiker som 2009 röstade fram ett avskaffande av värnplikten och började demontera försvaret med inriktning på i huvudsak internationella insatser.

   1. Ja, jag försvarar inte Björklunds politik, den är som du skriver både populistisk och motsägelsefull då och då. Men i min värld får epitet som ”fredsälskande” och ”krigshetsande” att tänka på gammal stalinistisk sovjetretorik – som ger dålig smak i munnen.

 7. Tänker osökt på Palmes uttalande om Vietnam på SVT om året 1967. Den angripande amerikanska krigsmakten handlade utifrån en helt felaktig verklighetsuppfattning. Tyvärr verkar det även dagens svenska krigshetsare.

Kommentarer är stängda.