Ryska hackerattacker – och amerikanskt spioneri

Många medier bortser från att USA:s NSA genom hackerattacker mot allierade ledare som Angela Merkel gjort sig skyldigt till liknande eller värre hackerattacker än de som nu Ryssland utpekas för.

De ryska hackerattackerna mot USA fortsätter att dominera nyheterna. Men fortfarande är bevisen svaga, skriver den amerikanske professorn och mellanösternkännaren Juan Cole på sin blogg Informed Comment och på välkända ZNet. Han finner att det mesta av den rapport som offentliggjordes i fredags var gammal skåpmat fokuserad på kabelkanalen Russia Today. Och att hackerattackerna i västmedier inte sätts in i ett sammanhang med ömsesidig cyberkrigföring, som om Ryssland vore det enda land i världen som ägnade sig åt sådant.

Cole tycker särskilt att det anmärkningsvärt att amerikanska medier fullständigt ignorerar USA:s egen historia, med  omfattande hackerattacker mot en rad med USA allierade ledare.

2002 beordrade George W Bush att den tyske socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröders telefon skulle övervakas, därför att Schröder var negativ till Bushs krigsplaner för Irak.

Och 2013 anklagade Angela Merker amerikanska NSA för att övervaka telefonsamtal och SMS från hennes mobiltelefon, vilket med all rätt gjorde Merkel och Tyskland otroligt upprört.

Samma NSA spionerade också mellan 2006 och 2012 på Frankrike och gick in på tre franska presidenters privata och offentliga kommunikation, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, and Francois Hollande, enligt uppgifter från Wikileaks, citerade av BBC.

NSA har också spionerat på Japans premiärminister Shinzo Abe och på en lång rad framträdande japanska politiker och affärsmän. Till den senare kategorin hör bilfabriken Mitsubishis vd. NSA avlyssnade också Japans hemliga förslag om klimatpolitik till ett G8-möte och spionerade på Japans hemliga planer för WTO, World Trade Organisation, enligt International Business Times.

Juan Cole menar att de ryska hackerattackerna mot USA varit väldigt mycket mindre omfattande och betydligt mindre effektiva än de motsvarande amerikanska hackerattackerna mot med USA allierade ledare – och gissningsvis mot en betydligt större krets personer än så.

Under pågående Folk och Försvar presenterade SVT under söndagen uppgifter från FRA om att Sverige under förra året utsattes för 100 000 cyberattacker. Underförstått utpekades Ryssland som det självklart stora hotet. Till Stefan Löfven ställdes följaktligen frågan:

– Är du rädd för att Ryssland ska intervenera i den svenska valrörelsen nästa år?

Bilden: Amerikanska NSA övervakade både telefonsamtal och sms från förbundskansler Angela Merkels privata mobiltelefon.

En reaktion på ”Ryska hackerattacker – och amerikanskt spioneri”

  1. Att förstå vad som pågår i Sverige eller vår omvärld med hjälp av svenska media är i det närmaste omöjligt. Hela rapporteringen är ensidig och osjälvständig och liknar den som de påstår om Ryssland. Man skriver mer eller mindre av det som amerikanska medier påstår. Vill man få kunskap måste man söka sig till alternativa medier som steigan.no. I hans senaste blogg tar upp och beskriver den maktkamp som pågår inom det amerikanska etablissemanget. Utifrån begreppet den djupa staten som etablerades av den tidigare CIA-agenten Philip Giraldi diskuterar han hur Obama/Clinton och Trump representerar olika intressen inom denna elit. Vad Trump gör nu är att han motsätter sig denna elits ordning och vill ha en annan utrikespolitik som tjänar deras ekonomiska intressen. Detta är denna strid som slår rakt in i Sverige.

Kommentarer är stängda.